餐厅: 魚米 (翠屏(北)商場)
资讯:

2024-02-18 177 浏览
就咁睇相,你未必会知呢间食店死因起边,但你睇落去就会佢点解生意惨淡啦!话说今早心血来潮想嚟帮衬呢间好耐未嚟过嘅连锁食店,鱼米,在嚟呢间舖头之前,我必需经过佢一个舖位之隔嘅意乐,一望入去,生意非常好,星期日朝早,接近10点,几乎坐满,反观呢间鱼米,唔系小猫三四只,而系少猫一两只,大量坐位任坐。我随便揾个卡位坐低,拎起餐牌,原来转咗,但第一眼畀我揾到呢次嚟食嘅目标:餐蛋治配热奶茶,承惠$29,烘底加$1,即一共$30,呢个价钱绝对有竞争力,因为佢楼上𠮶间翠屏茶餐厅,唔烘底都要$34,对面嘅谭仔连烘底都要$29,同区嘅百分百,面包厚啲,烘底要$35,你话佢呢个价系唔系算系有竞争力?咁问题出起起边?死罪一,杯奶茶出事:我惯性唔试味,先落糖搅匀再试味,咁就出事啦!哇!甜到呢,好似落咗炼奶咁甜,而且无茶香、无奶味,虽然唔嚡口,但一味得个甜字,完全唔掂。死罪二,餐蛋治:虽然佢标榜系顶级餐肉,但实情系呃鬼食豆腐,块餐肉一啲都唔香,咁都叫顶级?顶佢个肺就有份;仲有,个炒蛋唔修边,露咗出嚟,卖相已经打折扣莫非系故意咁做,令人觉得佢用咗好多料?死罪三,服务:堂堂一间连锁经营食肆,居然唔出单畀客,到我出去收银
咁问题出起起边?
死罪三,服务:堂堂一间连锁经营食肆,居然唔出单畀客,到我出去收银埋单时,负责收银嘅亦完全无讲几钱,我于是碌大对眼望实佢出张收条,𠮶吓佢意识到我似乎想到张收条,就问我系唔系想要张收条,我当然话系啦!点知你会唔会收错数㗎,好彩收款金额正确,我可以安心出门离开。
起我进食期间,有个无著制服嘅女人起度讲电话,埋怨生意呢间舖头生意唔好,我有理由相信佢系呢间店舖嘅负责人。鬼咩!咁嘅食物质素同服务态度,同佢嘅竞争对手完全比下去啦!而事实上,就起我入嚟呢半个钟,只有两个人入嚟食嘢,外卖亦只有一单。
而我离开之后,即朝早10点半,返转头去睇吓意乐,望入去系完全满座,再过马路,去佢对面嘅大家乐同谭仔望下,大家乐接近满座,相信同佢哋有一班基本捧场客有关,而谭仔嘅入座率就同鱼米有得比,之但系谭仔嘅午市系超好生意,可以拉上补下,而鱼米可唔可以做到咁?我绝对有保留。