2021-03-30
生日中出潮州夜😙男朋友钟意拣西式餐厅庆祝大时大节,我却钟意拣中菜或者亚洲菜庆祝。潮州菜算系佢小时候嘅回忆,特登揾左一间好多人大赞嘅潮州私房菜。餐厅全名为香港中华出入口商会会所潮家宴,简称中出会所😂去呢度食饭要预约,食饭前两日餐厅会send个menu俾你睇睇先,有d繁复嘅嘢要预订,简单嘅就可以即场散叫。其中一样出名而要预订嘅系红烧翅,但系基于爱护鲨鱼嘅关系就无叫到。我地两个人叫左六碟𩠌,碟碟都好好食,个姨姨开头质疑我地食唔食得晒,到佢收碟嘅时候细细声讲左句,哇!乜真系食得晒😳梗系啦,我地特登唔食lunch去食㗎😂👉🏻咸蛋王鱼皮热辣辣脆卜卜好干身,唔会有太多咸蛋黄抢左鱼皮嘅味道,绝对会令你不能自拔地食晒成碟👉🏻卤水鹅拼盘非常入味,卤水嘅咸香混和鹅脂,点少少蒜醋,好好食啊❤️垫底嘅豆腐系另一个重点,豆味浓,豆腐皮唔会卤到有苦味,大赞👍🏻👉🏻冻马友呢个要预留嘅,记得whatsapp问定姨姨有咩鱼,佢地仲可以拣冻龙虾/冻蟹,不过我怕太毒都系食鱼算喇。条马友都几大条,有我前臂咁长。蒸得啱啱好无过火,肉质幼滑,鱼味香浓,油脂丰富,你见d黄油流晒出黎就知,点埋个普宁豆酱,正啊😋👉🏻胡椒猪肚汤呢个都系要预
👉🏻咸蛋王鱼皮
👉🏻卤水鹅拼盘
👉🏻冻马友
👉🏻胡椒猪肚汤
呢个都系要预留!食得出系新鲜猪肚煲嘅,完全无怪味好鲜甜!如果你钟意胡椒味浓嘅,呢个汤一定唔会令你失望。男朋友唔受得饮到出晒汗,我就非常之欣赏😆
👉🏻咸肉炒芥兰
芥兰条条无渣,无苦涩味,仲有淡淡姜味tim!
👉🏻糖醋面
呢个不得了喇!卖飞佛😙佢地嘅火候控制得好出色,一边煎得香脆,另一边保持少少湿润仲有韭黄香气,趁热淋上陈醋洒上砂糖,好味到要弹上天花板大叫好好味啊😍😍😍
呢间中出会所绝对可以encore,因为仲有好多嘢都想试啊!😝