2015-03-28
有次睇饮食男女见到炭烧笑宴(以下将简称"笑宴") 好似好正咁,冲绳菜未试过,仲有任食和牛,睇相已经好吸引,就是但同S先生讲下次去食,佢好是但答番我话:好呀😂如是者就到我生日果日佢就懒神秘带我去铜锣湾登龙街,去到楼下已经估到😂上到门口就有位男职员招呼我地入坐。入场时一台客都冇(当时7点)心谂可能时间尚早,晏少少就有人,当然我果时净系谂食野多d😂放题有2种,1种系烧烤,一种系打边炉,我地紧系烧烤啦😋放题每位$488 ,餐牌上面写明前菜每位$20,套餐包三色刺身(每人一客),A4/5和牛沙律(佢只放低一碗),任食方面就有A4/5和牛同猪松叶蟹仲有任食野菜(菇、洋葱、大小青椒、红椒同南瓜,可接自己喜好再叫),饮品方面要比$80/位先有任饮(平均一样饮品都$45,如果预计会饮2样以上都抵既),亦只有免费热茶提供唔会有冰水(冰水系支装要另计😒)坐低一阵,男职员就递上热毛巾抹手,然后放低前菜,过多一阵就放低2碟松叶蟹,然后逐一简介台上既酱汁系配咩食物,跟住我地都唔客气了👍蟹好多肉,好juicy,新鲜好食👍我系大闸蟹爱好者,早已练成一流拆蟹功夫,唔使一阵拆晒成碟,对面果位猪先生就辛苦少少😂特别一提系
蟹好多肉,好juicy,新鲜好食👍我系大闸蟹爱好者,早已练成一流拆蟹功夫,唔使一阵拆晒成碟,对面果位猪先生就辛苦少少😂特别一提系个蟹醋好好味,好清甜,唔记得问系咩牌子😅
主角出场了
男职员放低左个好细既炉,打开之后就帮我地基本放题包既野食都拎黎(我地2个都唔系好食猪,早知叫佢唔使拎😂最后好辛苦先食得晒碟猪)
烧好第一旧牛,放入口果下即时好开心,因为真系好好好好食,本身和牛有酱汁,唔会太劲食唔到牛味,牛肉质入口即溶,果时S猪先生仲食紧d蟹啰😂我就紧系理佢自己食先,真系好食呀👍
猪肉方面呢,其实都好食,不过我俩比较好牛,所以就少食猪d.
野菜方面洋葱好辣,可以唔再叫,南瓜冇特别,菇菇都ok,最惊喜系细细条既青椒仔几好食wo,烧完甜甜地同辣辣地,食左好多条呀我,青红椒都好甜,最后不停叫只有呢3样👍
当我地食左N碟和牛之后我发现愈来愈偏肥,食到有d滞,问男职员系咪有分唔同部分佢唔系好答到要问一问师傅,佢声称师傅会慢慢切唔同部分出黎,想食肥d/瘦d都可以同佢讲,不过S先生想试多d唔同部分所以冇特别要求,点知就愈黎愈肥,肥滞到我顶唔顺停左手食唔落😂
以前好少用咁细个炉烧,其实笑宴既炉都ok,唔会烧一阵就好㶶,食成既都唔使换网,但有个问题系烧猪肉果时d猪油滴落去会好大火😱男职员每次加水果时都响个炉上面申手过去拎杯,我好惊无啦啦抢火烧到佢😒
饮品方面我地叫左「冲绳雪盐黑糖特饮$45」同「巨峰提子梳打」,黑糖特饮有d似淡味宝矿力,又咸又甜咁😂巨峰提子梳打s先生话好饮,但我冇试过。
放题时间系120分钟,我地食足120分钟😱而到最后竟然冇人😱如是者我地就包左场😂👏呢个价钱唔平,可以去酒店食好既自助餐,不过包场就算好抵😂👍
S先生话间野应该冇下年,难得食过都好👍