餐厅: Maison ES
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-04-09 649 浏览
我们习惯特别日子会去食午餐, 因为可以食好啲又无咁贵 今次拣左湾仔呢间法国餐厅.  装修几靓  由外到内, 都系打咭嘅好地方.  食物味道和摆盘都做得几好.  估计老板都系有心思嘅人.  不过管理似乎未够完善. 因为偷偷走出来, 要开住 Zoom 食   问餐厅拎个 wifi password. 问完应左唔记得, 唔紧要, 再问多次.  4 个人努力尝试 log in 都唔得. 一问之下, 侍应话个 wifi 唔系成日 work 的.   即系佢地知道有呢个情况而从来无打算 fix 咁无 wifi 就用自己 data 啦.  不过客人问拎 password 时, 你又明知系唔 work 嘅, 就应该打定底同个客讲, 我谂客人感受会好一点.  另外大约食到近午饭时间, 一大班 OL 入来, 宁静嘅环境不再, 好似咩气氛都无晒咁.睇一睇餐牌.  $288+10% 3 个 course.  点单系扫 QR Code.  不过侍应系会过来简单介绍一下.先来餐包.  暖暖的, 包好像带点椰油味. Starters 我地拣左呢两款, 无人拣汤.  头盘上枱系尝心悦目嘅.  味道好又有层次感
我们习惯特别日子会去食午餐, 因为可以食好啲又无咁贵

今次拣左湾仔呢间法国餐厅.  装修几靓

因为偷偷走出来, 要开住 Zoom 食

先来餐包.  暖暖的, 包好像带点椰油味.

Starters 我地拣左呢两款, 无人拣汤.  头盘上枱系尝心悦目嘅.  味道好又有层次感.  不过好不幸, 一路食一路发现有蟹縠要吐出来, 食到有点尴尬.  因为呢个原因, 扣左少少分。

头盘拣左猪同鱼.  影相同平时一样, 用左两三分钟.  急不及待要试味
... ... ...  食物是暖的 ..., 如果以入口计, 我觉得是凉的
  好似煮完放了一段时间才上枱.  唔知系咪因为午时间人太多, 做唔切.

讲番味道, 其实系煮得几好食, 猪好松化, 入口溶.  鱼好脆, 配合个汁同其他配料, 味道好夹.  另一可惜系, fillet 揾到不少于三条骨 ..

甜品拣左是日甜品, 系 lemon tart, 不过唔够货, 另一个比左 Raspberry tart.  甜品应该系今次最出色的食物.

最后餐厅送了4 件 Macaroons 做完结。

如果以打咭为原则,呢度系唔错嘅。不过午饭时间真系好嘈,嘈到有种想食完尽快离开嘅感觉。食物虽好,不过亦因为上述原因扣了分。
2021-03-19
庆祝纪念