2016-05-15
9月11日, 今日系我嘅生日, 呀菲带咗我嚟呢间都想食好耐嘅酒店餐厅, 睇嚟佢地嘅lunch set都好吸引, 但系有一d就好似更吸引, 无论如何都要试一试~ 我地要咗2个3 course set, 中间仲有d小食配搭~::: Assorted Bread :::不得不提嘅当然系呢度嘅牛油, 来自法国的品牌仲有分原味同有盐牛油, 香软浓郁~ 有牛油就梗系要配面包啦!侍应捧著一大盘排列整齐焗得香脆嘅面包比你拣, 有软有硬有厚有薄嘅各式选择~ B猪都食咗好多, 挂住食都唔记得影相!::: Amuse Bouche :::先来一连串嘅餐前小食~ 总共三款分别有鹅肝珍宝珠、炸猪肉丸同茄子蓉盘栽. 最特别嘅当然系鹅肝珍宝珠~ 用beetroot jell-O包住香浓软滑嘅鹅肝, 十分滋味!::: Aubergine :::先来一个头盘, 卖相靓到好似一幅画咁!最底系bell-pepper jell-O, 上面加上蕃茄粒、豆同食用花, 味道都几清新, 食完之后好开胃~::: Sea Urchin :::呢个海胆要加钱的, 但系上枱就知道系超值,一个好似海胆型嘅兜, 裹面嘅海胆份量好丰富, 加上鱼子
::: Assorted Bread :::
::: Amuse Bouche :::
::: Aubergine :::
::: Sea Urchin :::
呢个海胆要加钱的, 但系上枱就知道系超值,一个好似海胆型嘅兜, 裹面嘅海胆份量好丰富, 加上鱼子, 感觉就是高贵~ 味道来说, 十分鲜甜, 海胆可以大啖大啖咁食, 周围系龙虾汁啫喱, 都好鲜甜好衬个海胆~ 鱼子就反而唔太食得出个味道, 只有淡淡咸香.
::: Tasmanian Ocean Troute :::
塔斯曼尼亚鳟鱼配上一条好出色嘅千层薯仔酥~ 鱼味道似平时食嘅三文鱼, 配上少少调味酱, 味道唔算浓但系可以带出鱼嘅味道~ 而薯仔酥好香好脆, 食落好惹味, 不过有少少干身~
::: Wagyu Tongue :::
这个主菜也要加钱的~ 和牛舌本身冇煮到全熟, 大概5成吧, 以突显肉地入口即溶, 香浓嘅牛肉味在口中徘徊~ 汁用上日式烧汁, 配上紫菜碎, 来带出日式风味, 唔错~ 除咗牛舌之外, 配菜仲有蕃茄块, 俾我地喺浓郁嘅牛味之中清新一下~
::: White Peach :::
呢个桃加面头嘅一球清酒雪糕, 味道清清地带有甜味, 几fresh, 加上有少少炸米粒, 软中带脆~
::: Bahibe Milk Chocolate :::
呢件甜品就系一条朱古力mousse, 加一球盐味焦糖雪糕同蜂蜜脆脆~ 朱古力mousse唔算太甜, 反而雪糕好似仲比较甜, 加上蜂蜜脆脆口感对比几有趣~
::: Coffee :::
餐饮我地要咗普通咖啡同cappuccino~ 咖啡几香好浓, 呢类餐厅嘅咖啡我喜欢唔加奶唔加糖, 呢度嘅咖啡质素比其他地方好一点~
::: Petit Fours :::
最后, 当然因为系我生日, 呀菲都额外准备咗一个生日甜品拼盘, 其实平时都会有嘅软糖、松饼、马加龙同一d曲奇, 整体唔算好特别, 最特别嘅算系面头写上嘅生日祝福语!
呢个生日餐都几好食, 海胆和牛水准都好高~ 加上座位系梳化, 坐得好舒服~ 而小朋友嘅用餐设备例如high chair同餐具都安排得好好, 要赞! 试过一次都十分之满意~