难得凯彤有时陪我过生日,揾间高级法国餐厅浪漫一下先。上纲左拣右拣,由菜色、服务到理境都细心看一遍。好,就试 Spoon 啦。相约 K11 见面,就双双途步前往洲际酒店。Book 左七点钟 table,侍应姐姐带我地步入餐厅。华丽既装潢,十分宁静既环境,暗淡既灯光营造浪漫既气氛,无敌大海境尽收眼底 ﹗姐姐带我地到预先安排好既位置,就交由另一位侍应哥哥接待。一轮简单介绍及查询有否对任何食物敏感后,我地 order 支有汽矿泉水再望下 menu 有咩好野食先。我已经有最后决定喇,似乎 order dinner set for 2 较为实际,可以用比较经济既价钱试多几款美食与甜品,因为第 1 次黎都未有咩特别既 idea,如果 order 错野就惨喇,免得浪费左个 quota 同金钱啦。环顾四周,闲日黎讲食客都算少喇,现在只有三四枱,大多数以一对对男女为主。餐前小点 3 款,侍应哥哥以广东话加上英语详细介绍食物既材料与制作,非常专业,遗憾地我英语程度低未能完全明白,不过都十分感谢。无花果曲奇,味道好夹,面头清香多汁无花果撞上脆口略甜既曲奇,完美既配搭。芝士夹饼,用 3 种唔同既芝士配搭而成,各

餐前小点 3 款,侍应哥哥以广东话加上英语详细介绍食物既材料与制作,非常专业,遗憾地我英语程度低未能完全明白,不过都十分感谢。无花果曲奇,味道好夹,面头清香多汁无花果撞上脆口略甜既曲奇,完美既配搭。芝士夹饼,用 3 种唔同既芝士配搭而成,各有各独特既香气与质地,幼滑与硬郎于一身,芝士味余香强烈,不其然发出赞叹之声。樱桃果冻,上面系新鲜樱桃盖著下面一小片樱桃果冻,入口清新,酸甜味皆有,可为将会来临既第 1 道菜作预备。

餐前小吃,肉桂馅饼,泛著清淡肉桂味道,外脆内软,我一向都对依类炸物麻麻,不过几好食噃。海盐旋风饱,酥皮薄薄劲松化,食落脆到沙沙声,好鬼 high。面包浓厚既牛油味环绕整个空间,外层脆卜卜,里面软塾非常。面包味香浓新鲜,加上海盐手做牛油,绝!控制住自己唔可以再添食呀,如果食面包食饱左点算好,连头盘都未开始呢。Rosie,无酒精既 mocktail。新鲜士多啤梨蓉调制,似果汁。

忌廉青豆蓉,作为开胃菜真系唔错,听侍应哥哥介绍系唔知咩青豆蓉咩忌廉柠檬叶混合啰,哈哈。忌廉幼滑厚身,散发出青豆及柠檬叶香味,非常醒神。红桑子忌廉羊奶芝士汤,今次换来位洋妞姐姐全英语介绍菜色,咩红桑子咩忌廉,真系唔好意思,我已尽力听架喇,thank you very much。总之好好味啦!羊奶芝士应该系淡软芝士类,因为味道不呛不霸道,温和而带著清香。

芝士洋葱鸡汁贝壳粉,好可爱呀 ﹗第一次见咁细粒既贝壳粉呢,而且系找第一碟赞既贝壳意粉,坚坚坚好味,要拍手欢呼!贝壳著得弹弹的,非常有弹性,令我联想到广告中经常提到既要几弹有几弹呢。而且佢地凭著天生骄人既兜形身材,每一粒都满载芝士鸡汁湿润地集体跳入口中。洋葱甜美、鸡汁清爽、芝士咸香,打得火热,美味 ﹗

Basil cooler,薄荷味跟 Basil 比例均匀,同样突出。其实我感冒中,鼻塞好辛苦,谂住叫杯薄荷味可以通一通,但完全无效呢,仲更加辛苦。系㖞,感冒要饮暖或热饮品呢,可以舒缓气管,忘记了。第 1 轮排山倒海既攻势可以稍作休息喇,系我地歇歇之余,可以享受下现时宁静同浪漫既气氛,而且恰巧幻彩庆香江开始,欣赏下激光表演帮助消化都好。

甜椒南瓜花龙虾汁松子仁烩蓝龙虾,万众期待既第 1 道名贵主菜终于都现身喇 ﹗现时侍应哥哥跟洋妞姐姐会不时交替招乎及介绍佳肴呢。蓝龙虾居然系令人意想不到既新鲜度,好肯定唔系雪藏货。海水味浓郁,入口爽弹有嚼劲,龙虾既鲜甜味失控地系口腔度横冲直撞,超级美味 ﹗各具特色既配菜混得非常出色,清新既感觉非笔墨能够形容,南瓜花独特既幽香清甜使我完全唔知道如何演绎,总之非试不可 ﹗再加上甜椒爽甜、松子仁脆口,多角度多层面既攻击,我只可以投降罢了 ﹗

鸭肝并牛柳配黑松露牛肉汁,黎个 standard dish 试试先,我都非常喜欢食牛架,洲际既 Steak House 牛扒非常出名,但唔知道洲际既 Spoon 又如何呢?鸭肝并牛柳配黑松露牛肉汁,牛扒一向食 rare 3 成熟,外面要煎得热腾腾够香口,里面要微暖鲜红色,咁就最靓喇。rare 3 成熟完全半点都难唔到大厨既手艺,非常满意。鲜嫩红肉滑滑的,散发淡淡牛肉味道,肉汁像泛滥般不停涌出 ﹗外层香口 juicy,牛味比生牛肉更浓厚更深沉,每一口肉汁激射。占上少许黑松露牛肉汁,牛味更发挥得淋漓尽致,无得弹 ﹗有趣地厨师谂到将鸭肝配上胀卜卜又非常薄既空心面包,可去油腻感,有创意又特别。鸭肝当然不及鹅肝肥美油润,没有大量油脂,所以食落会较干及硬身。味道组合好满意,酸酸甜甜加点面包味,亦泛著鸭肝油香。

头盘歇一歇,依家完左主菜再歇一歇,就到最后既甜品时间喇。侍应哥哥跟洋妞姐姐收拾好枱面,预备好食甜品既餐具,我地都非常急不及待喇。车厘子果冻,车厘子 jam 垫底,淋上车厘子汁,铺上金箔,全部都系熟透既车厘子,只有甜味无酸味,好食。车厘子雪芭,车厘子味道清淡,食落透心凉。朱古力棒子酱脆条,超正呀﹗朱古力味道非常浓郁,有软有硬又有脆,仲有金箔添,好好味呢 ﹗

自家手做棉花糖,绝无任何添加或防腐剂,两款卷系透明玻璃饼中储存,好似蛇饼一样,哈哈。洋妞姐姐成条取出再每款剪出两小块放系我地面上,入口棉滑,而且爆炸一般迅速溶化,好鬼得意,微甜清爽不浊,真系食得出的新鲜味道。法国人真的非常注重每餐作为 ending 既甜品呢,未试过会咁多款式,林林总总、包罗万有,我地已经好饱喇,食唔晒喇。个外卖盒好靓㖞,打包左好多朱古力返去呢。多谢凯彤亲手画既生日咭,thank you。

餐前小点 3 款
无花果曲奇、芝士夹饼
樱桃果冻、芝士夹饼
车厘子雪芭
朱古力棒子酱脆条
自家手做棉花糖
2015-09-22
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日