2023-10-08 45 浏览
朋友生日🎂,专登拣呢间餐厅!老板同员工会唱生日歌,甜品打卡able,而今日拣嘅Alba Winter Black Truffle Tasting Menu-所有食物都由店员系我地眼前系每碟菜撒上矜贵的黑松露片,仪式感十足,氹得我朋友好开心,够晒难忘。下次有拍拖周年,我一定会再到访😘WELCOME🥂Champagne of the Day🥂先嚟杯香槟🍾️打开序幕~意大利菜当然不少得黑醋,一开头就尝到三款年份的黑醋配芝士,无谂过唔同年份的醋,原来味道、浓稠度都可以咁大分别!Amuse Bouche with Alba Winter Black Truffle将面包、mini pizza 砌到一个哈哈笑,好cute!蒸蛋加咗鱼子酱、金箔、黑松露片 ,令普通的菜式锦上添花。APPETIZER Fassona Sirloin Beef Carpaccio & Alba Winter Black Truffle牛肉片切得够薄,感觉似食紧Parma ham,配埋侧边的菜、黑松露、芝士,会食到唔同味的咸香。Burrata 125gr, Asparagus & Alba Winter Black Truf

WELCOME
🥂Champagne of the Day🥂
先嚟杯香槟🍾️打开序幕~

APPETIZER

Burrata 125gr, Asparagus & Alba Winter Black Truffle
Burrata的独特魅力在于软滑的忌廉芝士会从中心流出,外层比松露片重重包围,底下有爽口芦笋衬托。

PASTA
Spaghetti Canadian Uni & Alba Winter Black Truffle
Bucatini Amatriciana Pork & Alba Winter Black Truffle
两款意粉🍝食落会硬身少少,跟足正宗意大利的煮法。两款各有特色,一款系日式风情,加入海胆,啖啖都渗出海胆香,还会吃到几块海胆,唔系只得海胆汁咁简单。另一款系意式风情,茄汁🥫,似肉酱意粉,酸甜美味,越食越开胃。

MAIN
Organic Piedmont Slow Cooked Pork Loin & Alba Winter Black Truffle
猪里脊肉呢个部位比较瘦,带有韧性,配咗芝士、黑松露片都冇盖过本身的猪味。

250g Fassona Beef Sirloin
多达四款酱汁可以点,分别系黑醋、truffle oil、herbs、辣汁,每款都各有特色,带比我4款不同的风味。

用铁板上可以保持温度,不过要快啲食,如果唔系就会Overcooked。

DESSERT
Dessert Tray with our daily Selection of Home Made Small Pastries, Pannacotta and Tiramisu
见到甜品拼盘好开心😁估唔到有咁多款甜品
雪糕整到好似棒棒糖咁,其实系芒果同士多啤梨雪糕!chocolate pannacotta 入口即溶,奶涷够晒软滑~最有惊喜系柠檬雪葩加入vodka,酒精都几浓烈,有好strong 嘅aftertaste~Cannoli系西西里名物,奶油沾满朱古力、开心果碎,外层系脆饼,可口又甜美。 当然不少得广为人知嘅意大利名物Tiramisu!又有朱古力🍫成个set都好精致又丰富,感受到厨师的心思,而且每件都系mini size,可以尝到不同种类嘅意大利甜品