2011-06-27 46 浏览
以前试过da dolce嘅Gelato意大利雪糕,今次转转口味试佢嘅蛋糕。其实,除雪糕,da dolce仲有卖甜品、蛋糕,只系卖成$238一磅嘅蛋糕(并非雪糕蛋糕,而系烘焙蛋糕),的确售价感觉有啲偏高。幸而有团购嘅「补贴」,依家$99就买到一磅,不过手续有啲麻烦,必先以团购嘅优惠券亲身去换取da dolce烘焙蛋糕礼券,而订蛋糕又要提早至少5日致电预订,不过,平咗咁多都无所谓啦。睇番佢哋啲款式,比起平时食嚟食去都系𠮶几间连锁饼店嘅出品,有三几款又真系几有新鲜感,例如:红酒无花果慕士蛋糕、香槟热情果慕士蛋糕、绿茶豆腐蛋糕等,既然有朋友生日,就一于试吓新嘢啦。众多款蛋糕中,拣咗款叫Last Dance嘅蛋糕,即系红酒无花果慕士蛋糕,红酒搭无花果,依个配合都真系非常少见,感觉可能几特别。先讲卖相,蛋糕嘅造型虽然只不过系三角形,但比起常见嘅圆形或方形已显出少许心思。其实,净睇蛋糕外观都睇出佢嘅做法唔复杂,底层系海绵蛋糕,中层系无花果慕士,面层系红酒软浆,做法无花巧,但食落味道确实有惊喜。无花果慕士打得细滑,食到浓郁无花果嘅味道,仲带有无花果较独有嘅甜香;配以红酒软浆,淡淡嘅酒香,入口嘅软滑,几
外卖盒,几好揸手
;配以红酒软浆,淡淡嘅酒香,入口嘅软滑,几夹个无花果慕士,如果悭皮啲用红酒啫喱盖面,一定大打折扣!最紧要系朋友试过都齐声赞好

外卖自取
$99 (其他)
庆祝纪念
生日