2024-06-04 8243 浏览
阿女补同我食生日饭,带我去食好西㖞。高级餐厅Petrus@Island-shangri-la是也!用餐环境格调高级,枱及座位宽敞,面对中环一带无遮挡海景,一流。唯一小小遗憾系𠮶日天气唔系太好,冇蓝天白云!今次只系食Experience Lunch Menu,3 courses 498/person:Starter:1) Foie Gras (Georges Bruck/ Dekapon/ Brioche; or Onion (Roscoff / Soup/ Cheese)Main:2) Chicken (Three Yellow / Donabe Rice/ Jus); or Scallop (Scotland/ Pasta/ Trout Roe)Dessert:3) Chocolate (Tart/ Vanilla Ice-cream)本人拣咗前菜:凸顶柑造型味道嘅鹅肝酱配好啊牛油面包+主菜系苏格兰带子三文鱼籽手工面。鹅肝酱做出嚟嘅口味轻巧唔腻口,造型非常好睇,一啲都唔鹅肝酱~三文鱼子带子手工意粉,本身酱汁偏咸,再加上三文鱼子嘅咸香味,有少少重手咗,如果冇咁咸就非常完美。朱古力挞加雪

Starter:

Main:

Dessert:

凸顶柑造型口味鹅肝酱

苏格兰带子三文鱼籽手工意粉

朱古力挞配云呢拿雪糕

朱古力挞加雪糕偏甜,少啲糖嘅黑朱古力会更加适合。
生日蛋糕

订枱嘅时候话咗系庆祝生日,所以酒店有安排一件好似书本造型嘅生日蛋糕,味道唔错,造型亦都好高级。

阿女咁乖又孝顺令我非常开心,餐厅系高级宫廷风,面对维港靓景食饭,整体用餐体验满意。

**不过社交平台唔知点解唔俾我tag餐厅落我个post度,唔知系咪因为我comment个意粉太咸,所以餐厅取消我打卡⋯⋯🤔 如果真系咁嘅原因,餐厅就有啲唔够大气喇,客人提出嘅意见应该正视,而唔系为咗好睇而屏蔽差评讯息,斩脚趾避沙虫唔可取哦。
19252 浏览
2024-05-31