2012-06-08 15 浏览
时光过得特别快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,见网友Ada推介尖咀呢间月泷天,上开饭睇过食评,有好有差,同太太商量过一于去试吓,早两日太太打电话去book左位,一家大细同埋细妹佢地共六个人,一齐去食自助餐庆祝,订左9:00pm,去到见好多人系门口排队,未够钟唔比入,个场唔算大,入面坐满晒人,侍应安排好我地坐位,台面有一大本纸仔,分中、日、越、泰四国料理,分八大类:刺身、寿司、火炙寿司、手卷、烧物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、饮品、甜品......等等。 张广告排到密密麻麻一大堆,好似几多嘢食, 睇到眼都花开始画纸仔啦,唔理三七廿一,每张画D先,画好俾侍应,就等食啦 画左好多嘢食,有D送错,有D画左无黎,开头好肚饿,唔理食左先,所以食完好多都唔记得系边样食物火炙寿司,三文鱼、玻璃虾、蟹棒、风味船,加左沙律酱,感觉味道怪怪的,玻璃虾几爽口剌身到几新鲜,系冇黎八爪鱼、北寄贝,唔理照食 重庆鸡,淡而无味,一D都唔辣黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok烧鱿鱼须太腍唔好食北越蒸粉卷无味,块扎肉就几好食咸鱼炒通菜,咸左少少不过好惹味辣椒膏炒青口爽口入味几好食烧鸡软骨有咬口,口感烟烟韧
时光过得特别快,一年一度小弟生日又到了,今年想食吓自助餐,见网友Ada推介尖咀呢间月泷天,上开饭睇过食评,有好有差,同太太商量过一于去试吓,早两日太太打电话去book左位,一家大细同埋细妹佢地共六个人,一齐去食自助餐庆祝,订左9:00pm,去到见好多人系门口排队,未够钟唔比入,个场唔算大,入面坐满晒人,侍应安排好我地坐位,台面有一大本纸仔,分中、日、越、泰四国料理,分八大类:刺身寿司、火炙寿司、手卷、烧物、一品料理、中式美食、越式美食、辣味篇、饮品、甜品......等等。
张广告排到密密麻麻一大堆,好似几多嘢食, 睇到眼都花
剌身到几新鲜,系冇黎八爪鱼、北寄贝,唔理照食
重庆鸡,淡而无味,一D都唔辣
黑豚炒泡菜,豚肉爽口,味道ok
烧鱿鱼须太腍唔好食
北越蒸粉卷无味,块扎肉就几好食
咸鱼炒通菜,咸左少少不过好惹味
辣椒膏炒青口爽口入味几好食
烧鸡软骨有咬口,口感烟烟韧韧
左宗棠鸡普通,咸左D
烧鸡肶菇小朋友至钟意食
酸辣凤爪, 酸酸辣辣几好味
寿司无特别惊喜,普普通通
蒜片牛柳粒好食,再点又无黎
第三round刺身得少少,之前叫左2次八爪鱼都无,今次又有2件㖞
泰式虾膏炒猪颈肉,几爽口
老干妈炒鲜鱿,味道咸了一点
天妇罗好香脆,系粉太多油多D
香芧煎猪扒,好食
大千鸡球麻麻
咸鱼炒界兰,爽脆好食
酱爆鸭胸肉,又酸又甜好难食
再来串烧牛肉,嫩滑好食
炒什菜,爽脆好食
没有海鲜既冬荫公汤,太太话几好饮
再来辣椒膏炒青口爽口好食
之前唔够食,又叫过烧猪颈肉,爽口几好食
差不多10:25分,last order
叫多2碟菜食
叫定雪糕,想叫甜品,见甜品柜已经无乜甜品
唔够再叫多4杯
侍应跟著拎埋个生日蛋糕俾我地,订台时说明有人生日就会有架,都几好食
题外话/补充资料: 总括而言 : 这间食肆,食物种类太多,全部喺大路食物,好多食物客人通常都会叫少少试吓,每人叫少少就变左好多碟,又可能厨房人手不足,要煑太多小菜,至上菜速度断断续续,时快时慢; 再经过网友推介后,导至客人愈来愈多,侍应人手又不足,至服务麻麻,漏单情况唔算十分严重,不时有送错其他枱的点菜,有部份食物无也没有通知,同有部份食物点左又无黎,问侍应,佢叫我地order多一次,到差不多食饱,要离开的时段,一碟又一碟的食物先至送黎,我都走啦重送黎做乜到尾声想食甜品,已经无新甜品供应 甜品柜又得番两叁件 串烧类ok,不过连最基本既羊扒都无,全部大路食物 刺身同寿司都算新鲜,八爪鱼由头到尾得2块、北寄贝就冇黎到, 天妇罗粉太多,食品小炒类,味道普遍都比较咸 火锅又无(走时再问侍应先至知无),沙律叫左又无黎(唔知有无) 话就话任食2个钟,个半钟已尾order,食物出得又慢,食得比较赶,好多都食唔倒,食物出得咁慢,食3个钟就差不多,差不多到2个钟就吹你走人,多1分钟都唔得, 一人平均180元,以这个价钱,外面有好多食店都比佢好啦,我谂下次都不会再帮衬
2010-05-19
  • 刺身、酸辣凤爪、青口、烧牛肉