1K
2006-05-02 1047 浏览
同女友过嘅第二个生日,知佢钟意玻璃屋,所以决定去Crown。Crown Wine Cellars系一个members only嘅wine house,主打唔系dining,而系比啲members存酒同吹水。Crown嘅attendant非常有礼貌,但效率奇低。我一个月前已打嚟订位,然后申请做member。填好form,fax埋,等咗几日都无声气,要我打电话催先confirm membership同booking。之后我再同佢订一个warm chocolate birthday cake,要求有生日牌同写上birthday message,佢地话要问厨师,转头覆。点知一覆就覆咗三日,又要我打电话比佢地confirm。到女友生日𠮶日,我再打电话confirm booking,讲明八点前会到。我同女友7:40pm到达,见到lobby好多人,接待员话今晚有party,啲客人会系八点左右入function room,问我哋介唔介意坐低先。将枱根本就set咗系人群侧边,咁奇怪of course介意啦!其实有cocktail无问题,问题在于Crown可以叫我哋八点后先去,免却女友系深水湾径呆站约半小

我同女友7:40pm到达,见到lobby好多人,接待员话今晚有party,啲客人会系八点左右入function room,问我哋介唔介意坐低先。将枱根本就set咗系人群侧边,咁奇怪of course介意啦!其实有cocktail无问题,问题在于Crown可以叫我哋八点后先去,免却女友系深水湾径呆站约半小时才可入坐!

入到去,环境都几靓,好elegant。Waiter叔叔亲切有礼地递上menu,我哋点咗:Four Cheese pizza, Seasonal salad, Seafood Pasta & Grill Steak。

Four Cheese pizza都几难食,个饼底有啲似葱油饼,又唔热。个牛扒要medium,出到嚟起码七成熟,啲肉无味,超硬。最后轮到个surprise birthday cake上场,好彩女友觉得个cake都几好味。

成晚只得我地一枱,Waiter叔叔态度超好,加上个靓环境,若果唔系个cocktail累事,Crown都可算系一个庆祝嘅好地方。好彩女友都无因为cocktail事件而唔高与。

我好希望每年生日都可同你一齐渡过。放心啦!一定唔会再去Crown,一定唔会再要你等。