2012-11-06 7652 浏览
当日系朋友生日,大家都想食大排档,一谂大排档就会先谂起津津,但津津d野食水准开始下滑,早排响屋企人口中得知隔离既「德记」大排档既海鲜唔错,所以食晚前一晚就打去book定一围同埋睇下有无得预订海鲜。一去到,应该系老板出左黎同我地打招呼带我地绕去后门,之后问我地d海鲜想点食。大约等左10分钟左右,第一碟「象拔蚌刺身」就登场我地一见到呢碟野个个都哗哗声,因为佢真系好大碟。d刺身好鲜好甜好爽!一百个赞!之后d𩠌就陆陆续续上,开头嗌呢个圣子皇果阵我地都以为同平时食果d无分别,顶多大少少。但原来真系好大........同埋佢极甜另外仲有扇贝,唔错!呢个系斑球两味,即系肉就用黎炒球,骨就用黎炸条鱼真系新鲜鱼而唔系冰鲜嫁!正呢个椒盐大濑尿虾真系无得顶!!因为平时除左入西贡或者鲤鱼门先会见到咁大只咁巨型既濑尿虾真系超级惹味,同埋只濑尿虾有好大条膏因为听老板讲佢地都有大闸蟹卖,同枱有几位朋友都想食,前后嗌左5只,不过我自己就无。我朋友话只蟹好多膏,仲要d膏系流极都仲有见d朋友食大闸蟹咁高兴,我地都另外再点左个砵酒蟹砵酒蚝我就听得多,蟹就真系未试过,见老板话呢个煮法都好味就试试!食落去又出奇地夹同埋一开盖果

大约等左10分钟左右,第一碟「象拔蚌刺身」就登场
象拔蚌刺身
我地一见到呢碟野个个都哗哗声,因为佢真系好大碟。
d刺身好鲜好甜好爽!一百个赞!
蒜蓉粉丝蒸圣子皇
但原来真系好大........

同埋佢极甜
蒜蓉粉丝蒸元贝
另外仲有扇贝,唔错!
斑球两味
呢个系斑球两味,即系肉就用黎炒球,骨就用黎炸
条鱼真系新鲜鱼而唔系冰鲜嫁!正
椒盐大濑尿虾
真系超级惹味,同埋只濑尿虾有好大条膏
大闸蟹
我朋友话只蟹好多膏,仲要d膏系流极都仲有
砵酒蟹
见d朋友食大闸蟹咁高兴,我地都另外再点左个砵酒蟹
食落去又出奇地夹同埋一开盖果下劲香
芝士龙虾伊面
食到个个lam lam俐既时候,大家都唔记得左仲有个龙虾伊面
d伊面索哂d汁劲入味,d龙虾好弹牙!

另外其实仲有食到驰名既乳鸽同鸡粥,个粥底好绵,个乳鸽都炸得好靓!

题外话/补充资料: 整体黎讲,我地全部人都食得好满意,正宗平靓正。平时去第二度食海鲜边有可能三百几蚊一个人食咁多野? 极力推荐大家去食
2012-11-03
椒盐大濑尿虾
大闸蟹
砵酒蟹
芝士龙虾伊面
  • 蒜蓉粉丝蒸圣子皇,象拔蚌刺身,椒盐大濑尿虾,芝士龙虾伊面,斑球两味