2013-02-25
呢日我地去完海洋公园成日,玩到攰攰又冇乜点食野,所以一来到坐低就即刻睇Menu食D乜饮D乜啦,亦都好快地就拣到想食嘅野喇。主要系拣我最爱之沙律,小食、友人钟意的意粉,再来多个餐汤啦。① 冻柠茶(Ice Lemon Tea)无限添饮 $38② 意大利甜酒配意式饼干(Biscotti Vin Santo) $48③ 羊奶芝士蔬菜沙律(Warm Vwgetable and Goats Cheese) $108④ 焗蘑菇(Baked Mushrooms) $72 ⑤ 是日餐汤—蕃茄浓汤(Soup Tomato) $50⑥ 意式野菌螺丝粉(Fusilli ai Funghi) $110 Subtotal: $426 + 10% Service Charge= $468.6最快来的都系饮品架喇,友钟意饮<冻柠茶>,又知佢系无限添饮㖞,即时唔再谂要饮佢啦,我都有试饮过,少少甜柠茶味算重喇,有3片厚柠檬,呢知价钱都好抵喇。到我的<意大利甜酒配意式饼干>,我呢个甜酒通常系用白葡萄酿制嘅,酒精含量约17%左右,入口因为几甜所以17%浓度对我就唔多觉,系意大利呢种甜酒通常都系配Biscotti同食,我就觉
① 冻柠茶(Ice Lemon Tea)无限添饮 $38
④ 焗蘑菇(Baked Mushrooms) $72
⑤ 是日餐汤—蕃茄浓汤(Soup Tomato) $50
最快来的都系饮品架喇,友钟意饮<冻柠茶>,又知佢系无限添饮㖞,即时唔再谂要饮佢啦,我都有试饮过,少少甜柠茶味算重喇,有3片厚柠檬,呢知价钱都好抵喇。 到我的<意大利甜酒配意式饼干>,我呢个甜酒通常系用白葡萄酿制嘅,酒精含量约17%左右,入口因为几甜所以17%浓度对我就唔多觉,系意大利呢种甜酒通常都系配Biscotti同食,我就觉得几好饮,以往食Biscotti都系跟Espresso嘅,今次系点Vin Santo食,原来都几好食㖞。 之后到我要的<羊奶芝士蔬菜沙律>,呢个沙律份量真系好鼎盛又砌得靓靓,碟边有几件配烤面包条,烟烟韧韧好食,而材料有羊奶芝士、车厘茄、 烤洋蓟、蒜蓉茄子、意大利扁豆、灯笼椒、青瓜、薄荷叶、罗勒配蜜糖红酒醋沙律汁。
呢个沙律汁酸酸甜甜几开胃好味;羊奶芝士都几多,又系好味;而其他生的蔬菜又好新鲜,正;另外烤过的灯笼椒、洋蓟、茄子唔会过熟而过淋,又系Good!
其实本身我系唔食咩嘅,但曾经系北海道饮过羊奶觉得几好饮,又系前年去土耳其食过羊奶芝士就钟意左,令我时不时都会挂住佢,不过我仍唔食羊架,只会食羊奶芝士而已啫。 到又系我点的<焗蘑菇>,酿蘑菇的馅料有两款,一款黑色的酿了水牛芝士及白汁烤焗,另一款白色的则酿了混酱(马苏里拉芝士+香草酱+羊奶芝士酱),
配上两款酱汁为Genovese香草汁及蕃茄酱,两款均用橄榄油开均和,香草汁几香略嫌油份多了,我会钟意蕃茄酱多D,够蕃茄味又唔酸。
蘑菇细小,先食黑色酿入Mozzarella芝士的,系几香嘅,不过食一只已经觉得好腻喇,反观酿了混酱的白色蘑菇虽然味道同样浓郁,不过可能有香草酱故比较清新冇咁腻,好食D。
而侧边配上的烤面包条又唔似沙律配上果款㖞,呢个有香草味,点Genovese香草汁或蕃茄酱都好食。 之后先来<蕃茄浓汤>,因为呢个系后加嘅,所以咁迟先上枱,今次配上的烤面包条则同配沙律的一样,冇香草,点汤同食就好喇,当我地"疋"起一羹已经觉得好杰,放入口的质感好似食紧茄酱,真系好浓郁,浓到好似食紧茄膏咁,好劲,配面包就一流啰。 等了又等,食住枱面食物已感饱饱地,但都要再等15分钟,<意式野菌螺丝粉>先到。
睇落螺丝粉好杰,闻到野菌和松露的香味,材料好简单,只有螺丝粉同野菌,杰杰的蘑菇汁均匀的布满螺丝粉,面有松露菌油,螺丝粉弹牙唔淋,的确几好味,以为份量唔多,原来食落你就知饱喇,下次可以再encore噃。 最后我地要用个半小时先可以KO哂所有食物,饱到不得了,好满足。