2018-04-27
小弟一向都喜欢食、又喜欢做甜品,甜品做得叻就肯定无我份,不过,搞咗咁多年,都知道做唔同甜品有唔同出窍门,尤其揾生果做甜品,就特别麻烦,因为易出水。最近,睇到食友嘅食评,大赞「Lifetastic」嘅「草莓西瓜蛋糕」,搞到有啲心郁郁想试,故此,是晚拉埋表姨甥女一访「Lifetastic」。港岛西延线几个站,以「香港大学」站最少嚟,而餐厅就位处地铁站对面,非常方便。未走入店内,从外已睇到餐厅楼底高,铺面喺落地大玻璃,更增强整体空间感。餐厅走欧洲风轻松咖啡店形式,木枱、木椅,一面墙上画上一大张插画彩绘,趣致嘅动物,缤纷嘅色彩,为餐厅注入更轻松悠闲嘅气氛。此外,墙上有不少摆设,都喺精心营造,睇得出花咗唔少心思,就好似餐厅尾嘅「数字」钟,啲数字乱中有序。而最欣赏喺餐厅唔同角落都摆咗唔少植物,让人感觉更有生气。讲咁耐,究竟「Lifetastic」点解?墙画上就为大家解开店名之谜。你认同吗?小弟就好认同喇,喜乐喺可以晌每一天都会揾到。散点餐牌粉红底配红字,加上字粒颇细,可能大家都睇得唔太清楚,但尽管都贴出嚟俾大家参考。细看一回,虽然店铺细细,选择甚多,尤其茶饮及咖啡类。仲有见到个特饮推广餐牌,有冻有
仲有见到个特饮推广餐牌,有冻有热,列明由咩食材组合,虽然无试,但单睇个卖相及成份配搭,非常有新鲜感。 懒人包就梗喺瞄向套餐,有单人及双人套餐。先介绍个单人餐,包田园沙律或是日餐汤,再视乎拣咩主菜嚟定价,由$148-$178,并奉送一客是日 甜品及基本餐饮一杯,但甜品兴餐饮都可以额外加钱转款,变得弹性大啲。 至于个双人餐Set ABC,玩法就有啲唔同,分3个价钱:$338、$378、$428,分别在于拣多少道小食、主菜及甜点,同样奉送沙律或是日餐汤、 甜品及餐饮。我哋好想试多佢哋少少甜品,又计过度过,Set C($428)嘅套餐就最心水,包两道前菜、两道小食、两客甜品。不过,事后发觉出意外,所有菜式嘅份量都比预期多,个餐3个人食都够,幸而小弟无辜负包底王之名,清得晒所有嘢而无浪费。 田园沙律
计错数,醒唔起前菜拣咗一道沙律,好应该两客都拣餐汤,都喺贪样样都想试嘅心态。个田园沙律只喺简单淋上油醋,唔算有咩特别,喺基本啲嘅出品。 蕃茄浓汤
鲜橙色嘅浓汤,睇起嚟就较吸引,入口蕃茄味鲜活香浓,味道自然带微酸,质感浓稠而幼滑,让人食完有份开胃感。 小食类有5款选择,有迷你薄饼、鸡锤、沙律……等等,选上无咁饱肚嘅两款,包括酿鸡翼及沙律。 蘑菇芝士酿有机鸡翼
鸡翼卖相涨卜卜,咬一口,因为已去晒主骨,所以,食得份外过瘾,而鸡翼内酿满芝士,极为香浓,啲鸡肉亦十分嫩滑,但蘑菇就唔多觉。
谂住只喺小食一道,但份量绝不小觑,最大亮点,就肯定喺沙律菜面嘅牛油果及蟹肉,前者切片砌成花,入口如牛油般柔滑,而后者份量十足,唔会一两啖就无晒,至于啲鱼子酱就增加卖相靓仔啲,提升道沙律嘅矜贵度。初时仲以为又喺淋上油醋,食多两口,就发觉喺柚子醋,柚子味甚突出,极欣赏呢道沙律。
樱花虾明太子蟹肉意粉
上文都讲过佢哋嘅份量十足,碟意粉真喺埋到成座小山咁,周边更洒上唔少樱花虾嚟增强口感;而意粉内,除有少少菇菌粒之外,仲混入唔少明太子及芝士,因为,食落有阵阵咸香辣劲,味道突出;另一方面,意粉都煮得够咬口,唯一挑剔,就喺个意粉比较干,入口有点点黏。 意大利牛肝菌杂菇意大利饭配日本带子
甫上枱,已隐若传嚟阵阵芝士香,饭粒显得够湿润,入口口感对办,无一种好生米嘅感觉,却甚咬口,饭粒更被香浓嘅忌廉汁底包围住,而饭内有好多菌粒,但菌香就无预期咁强;煎得金黄嘅带子,果然喺日本嘅刺身级,质感柔绵而弹牙,煎得甘香,正呀!后话,由于先嚟道咸香嘅意大利粉,之后先食个意大利饭,虽然,中间有以清水清清味蕾,但相信对道饭品确喺有些微影响。
海盐焦糖蛋糕
原餐牌喺盐味苹果焦糖蛋糕,但是夜就改为只供应海盐焦糖蛋糕,但小弟对呢件焦糖蛋糕一样好满意。卖相精简,用几粒石榴子衬托一下,而蛋糕层次清晰,足有6层唔同嘅食材,包括杏低饼干底、焦糖牛油、咖啡蛋糕、朱古力软浆、焦糖慕丝,入口味道丰富有层次,浓香不腻,确喺心机之作。
其实有少少唔明白,晌散点餐牌上,啲蛋糕定价为$48-$52件,就算款招牌草莓西瓜蛋糕每件都喺卖$58,两者相差最多都喺$10,但套餐如拣草莓西瓜蛋糕就需额外加$20,可以讲唔喺一条算术题。 讲到件蛋糕,卒之轮到主角瑰丽出场,皆因蛋糕面撒满幽香嘅食用玫瑰花瓣,仲有点点开心果仁碎,甚为吸晴,而一层白,又一层红,份外抢眼。一向做蛋糕都怕啲生果出水而影响质感,但今回完全无呢个问题,由上而下轧一小口,有份爽口清甜(草莓及西瓜),又柔软绵滑(蛋糕与忌廉),实在美妙有趣。
表姨甥女话食得有点饱,所以,简单要杯红茶嚟消消滞,茶香醇厚,饮落佢话几舒畅。 鲜奶咖啡 +$12
先唔讲味道,个拉花喺双层龙猫已够先声夺人啦,而且,花纹拉得细致,左右又对称均匀,绝对喺手势纯熟嘅表现。从杯边呷一小口,除醇香嘅咖啡味,就喺顺滑而平衡嘅口感,唔会有奶泡撞入浓缩咖啡时不均匀嘅违和感。