2022-06-12 2378 浏览
一直都好想食呢开雪山冰厅 平时经过都多人等 今次黎食返个下午茶先☕️佢主要系一啲加入现代元素嘅传统港式茶餐厅食物 几特别😗望住餐牌有好多野想试~ 所以叫咗好多野😂▶️ 避风塘生炸鸡髀 ($35)生炸鸡脾🍗肉质够鲜嫩又厚肉表皮炸到十分之脆口入味 而且够干身 一啲都唔不油腻😋外皮仲好似人哋啲烧乳猪皮咁 配上避风塘炸蒜+盐粒 味道层次更加分明 系另一个层次!▶️ 榛子流心西多 ($35)呢个系招牌菜 下午茶食返个西多士先 只不过呢个系变奏版🍫一切开就见到好多榛子酱 好均匀足料 唔会食食下唔见晒啲酱🙈只不过系觉得佢唔系好够流心西多糖浆另外附上 可以自由控制份量 因为原先已经甜 所以都唔洗落好多 够晒贴心☺️▶️ 海苔薯条 (+8)跟西多士餐只系加$8咋 好抵食!薯条够脆口🍟正常发挥如果海苔粉再多啲就更好🤤▶️ 火龙果咕噜肉 ($85)非常之特别嘅配搭 多数外面系菠萝咕噜肉 呢度竟然有火龙果咕噜肉?😲梗系试试火龙果附上半只火龙果皮做装饰 令佢卖相吸引 影相都靓啲📸咕噜肉外脆内软 生粉适中唔会过多🔥肉质新鲜有咬感 好耐冇食过咁好食嘅咕噜肉 因为好多时出面𠮶啲一系好韧 一系就层粉超厚然后肉得一粒咁火龙果搭配又几
避风塘生炸鸡髀

▶️ 避风塘生炸鸡髀 ($35)
炸鸡脾🍗肉质够鲜嫩又厚肉
表皮炸到十分之脆口入味 而且够干身 一啲都唔不油腻😋
外皮仲好似人哋啲烧乳猪皮咁
配上避风塘炸蒜+盐粒 味道层次更加分明 系另一个层次!
榛子流心西多

▶️ 榛子流心西多 ($35)
呢个系招牌菜 下午茶食返个西多士先 只不过呢个系变奏版🍫
一切开就见到好多榛子酱 好均匀足料 唔会食食下唔见晒啲酱🙈
只不过系觉得佢唔系好够流心

▶️ 海苔薯条 (+8)
跟西多士餐只系加$8咋 好抵食!
薯条够脆口🍟正常发挥
如果海苔粉再多啲就更好🤤
海苔薯条

▶️ 火龙果咕噜肉 ($85)
火龙果附上半只火龙果皮做装饰 令佢卖相吸引 影相都靓啲📸
火龙果咕噜肉

火龙果搭配又几好㖞👍🏻甜味中和咗咕噜茄酱嘅微酸 好过配酸波萝🍍

▶️ 自家手打芝士煎蛋牛肉汉堡 ($38)
汉堡包质感够松软🍔外面烘过就少少脆 面仲有好多芝麻粒
🧀芝士微融效果 咸度适中
牛肉味就唔算太出 胜在佢够焦脆香口🤤
配合埋流心蛋汁+芝麻酱 超夹味
成个汉堡包口感丰富👍🏻
不过如果煎蛋可以再流心啲就完美喇🍳
自家手打芝士煎蛋牛肉汉堡

▶️ 椒盐猪扒饭炒底 ($68)
卖相唔错 份量算大 面头仲有好多薄切猪扒
椒盐猪扒饭

味道上 椒盐味唔算特别 同一般外面食嘅椒盐味差唔多 都系同一种调味料
猪扒略嫌油腻🐷
但炒饭底非常出色 食落粒粒分明😍炒入咗蛋 葱 红椒
加上微辣🌶 够晒惹味 帮猪扒加返分
食咗咁多嘢都系$300唔洗 仲要另外叫咗两个饮品 超级抵食😍
即使系下午茶 佢啲份量都好足 选择又够多
觉得佢野食水准唔错👍🏻可以称得上价廉物美