餐厅: 海港酒家
资讯:

2018-01-30 3015 浏览
接近新年阿头请食饭,一行人拣左旺角区开饭,原本提议过食放题咩款式都有,就到所有人不同口味,但阿头好豪话做节,要传统啲,去酒楼做团年,咁先应节。阿头比钱咁就阿头话事,佢拣左呢间酒楼,系旺角火地地铁中心点方便同事食完闪人。7点前一行人到达,已好爆场,booking左留位唔使等直入,阿头今餐竟然唔系点传统埋年饭既一围围菜式,佢话请大家食海新鲜(咁豪可能皆因近期系股市捞唔少),既然阿头请就梗系由佢话事,点咩食咩。佢行左鱼缸果边去拣海鲜,再来头盘点左个冰镇象拔蚌刺身同烧味等前菜比我地吔住先。象拔蚌刺身好鲜甜,烧味拼盘影唔切相(班友扫得太快),义烧好味;只烧鹅不得了,皮很脆,鹅肉很好入味,唔un或鞋口,肉厚度适中,味汁腌得好香郁,中晒重口味人士既味蕾。呢款系陈皮蒸鲍鱼,个人对陈皮无甚好感,所以呢味菜既煮法不对我的胃,不评味美与否咧,但都吔左一只鲍鱼,单计鲍鱼本身,肉弹而爽甜,满有咀嚼劲,不过无咩味(可能系烹煮方法令食材唔入味,又或者呢个煮法想带出海鲜本身既鲜味吧)。仲有再来点左两三个中菜既款式,不过今晚重点唔系中菜到,主打吔海鲜所以只影左海鲜既相。呢只应该系长脚蟹吧,手长脚长,肉很札实弹牙,蛋白煮

仲有再来点左两三个中菜既款式,不过今晚重点唔系中菜到,主打吔海鲜所以只影左海鲜既相。呢只应该系长脚蟹吧,手长脚长,肉很札实弹牙,蛋白煮蟹,令蟹肉本身鲜味突显晒出来,滑而不溜口。

另一个很香口惹味既系龙虾伊面,龙虾肉质爽弹,,味道浓而不腻,伊面亦吸收晒龙虾的鲜甜汁,夹左两碗面食。

老板埋单,今餐整体不错,食材很鲜,想当然食材与埋单价钱成正比哒咧。
题外话/补充资料: 用餐时间约个半钟多点已被催迫要交枱了,楼面话轮侯的人太多了,用餐约7点许到离座时间也未到9点,今餐呢个用餐价钱收费,却都要迫赶人走,客人唔系话要坐到2046唔肯走,但前后都无过两个钟,食任食边都有两小时吧,酒楼食饭比人催住闪人确系第一次....................
2018-01-26