2011-06-29 290 浏览
生病的日子,医生都系建议食方包、粥同通心粉。过左两日之后,都总要揾d清淡得黎又有味既野黎食,今次揾左呢到,由食粥开始,到试埋d面,都几唔错,其实呢两三个礼拜,大大话话都帮衬左好几次,又分享下。皮蛋瘦肉粥 x N次 。食过n次,系第一次黎就食既一款,阿哥哥都好老实话本身粥底实有「味」,不过都要食架,粥底本身够棉,米香明显,「味」系有不过唔算系好好好好强劲,至少食完唔算系太好渴,都岩正在康复既我。皮蛋系一大只,唔系得几旧。瘦肉系好东西,一丝丝的带点咸味,呢排食得粥多,好多地方既瘦肉真系无咩味,呢到明显水准高几班。肉丸粥。其实系听见阿姐介绍人食肉丸,就跟风要碗,肉丸好弹牙,不过就未算鲜甜,记得系澳门食过一次好鲜甜既肉丸粥系好唔错,不过唔记得名,呢到就普普通通。粥底就依旧都系好食。$22蚊,正路价。猪润滑鸡粥。其实真系差唔多叫做正常返先叫黎食,猪润够粉嫩,熟透度刚好,鸡未食,已经见有少少油系粥面浮浮下,食落鸡就唔系太鲜甜,不过就带点酒味。记得上次去沙田食粥食到一肚气,这里的我收货。不过要$38蚊,都唔平。鱼片面。其实系食鱼片粥先,总觉得鱼片配粥夹档d。不过见有个人黎亲叫都唔洗叫,d伙记就会落鱼

皮蛋瘦肉粥
肉丸粥
猪润鸡粥
鱼片面。其实系食鱼片粥先,总觉得鱼片配粥夹档d。不过见有个人黎亲叫都唔洗叫,d伙记就会落鱼片面,有试下鱼片配面系咩效果,鱼够新鲜够滑,好怕有腥味,这里处理得唔错,食面的话,加小小胡椒粉提提味,更好,原来鱼片搭面都ok。
鱼片面
云吞捞面 。胃口开始返黎,要个捞面,贪其份量够大,面系幼身面,就唔多食到碱水味,应该冇啩。云吞唔系果d大大粒,我觉得系正常size啦,虾几鲜爽,猪肉亦够多,系几好食。捞面跟个汤,胡椒味强劲,带点鲜甜,正常野。
云吞捞
炸酱面。上次系好旺角食那个甜版炸酱面,食得几满意,今次试埋新九记呢到,这里的都系肉丝明显一条条,唔系肉碎,喜欢有咬口应该会满意,辣味几出,不过唔系果D辣到出哂汗果D,剩系计个味都系有水准既炸酱。面都系够爽身,都系冇食到碱水味,我收货架啦。汤同捞面果个一样,都系强劲既胡椒味,不过配埋炸酱面,好似有点呛。$20蚊,都OK啦。
炸酱面
芥兰。其实菜有咩好写呢,都系D正常野,不过黎左几次,留意到D人叫菜大部份都系叫芥兰,又试下有咩咁特别,芥兰食落冇苦涩味,要冇苦味都系功夫野,妨间好多方法,好似咩开边丫,浸暖水,煮腍D等等等等。不过就好似真系通常系面档都系食到有点苦味,这里的确系冇苦味,难怪郊外油菜都系食芥兰。
芥兰
食粥食面都几唔错,同区黎讲,粥既水准真系几参差,要数三间应该呢到会系其一。不过都帮衬左两三个礼拜,短期内LUNCH都系继续四围拱揾下其他野食。