2022-12-16
💁🏻♀️尖沙咀揾食想食生蚝,朋友介绍嚟呢间生蚝专门店- 蚝湾🦪,地点方便,即管试试佢🦪生蚝有好多唔同嘅生蚝选择,除此之外都拣咗其他刺身🐚🦪即系生蚝拼盘、鲜带子、活北寄贝同埋车厘蚬,全部都系新鲜空运🤵🏻♀️店员细心咁介绍每一款生蚝同经排好次序,提醒我地先食刺身再生蚝由淡味食到浓味🦪Seafood platter🦪Tia Maraa Pearl-甘甜带有金属味,肉质微爽口🦪Speciales Lambert No.2-质感顺滑,淡淡既海水味,size相对较大🦪Josephine-咸味较淡、肉质爽身🦪Cocollos-最大只,淡味,口感实净🦪Tarbouriech-超多海水,偏咸,铁锈味,抖一阵会有回甘🦪Gillardeau No. 2-肉质Creamy,爽口💁🏻♀️鲜带子又厚又大只鲜甜活北寄贝大只又厚身,非常新鲜车厘蚬大只又饱满,味道鲜甜,肉质偏爽🥣清酒蒜茸煮蚬汤蚬用左贵价马刀贝,份量仲绝对唔少,好重既洋葱同牛油味,食全刺身饮碗热汤一流。🥩安格斯肉眼扒伴沙律配自家制洋葱汁牛魔王话要食牛,呢道菜都非常特别,牛肉烧得刚刚好,配上自家制洋葱汁,酸甜味道,第二道绝对食唔到
🦪生蚝有好多唔同嘅生蚝选择,除此之外都拣咗其他刺身
🦪Seafood platter
🦪Tia Maraa Pearl
-甘甜带有金属味,肉质微爽口
🦪Speciales Lambert No.2
-质感顺滑,淡淡既海水味,size相对较大
🦪Josephine
-咸味较淡、肉质爽身
🦪Cocollos
-最大只,淡味,口感实净
🦪Tarbouriech
-超多海水,偏咸,铁锈味,抖一阵会有回甘
🦪Gillardeau No. 2
-肉质Creamy,爽口
💁🏻♀️鲜带子又厚又大只鲜甜
活北寄贝大只又厚身,非常新鲜
车厘蚬大只又饱满,味道鲜甜,肉质偏爽
🥣清酒蒜茸煮蚬汤
🥩安格斯肉眼扒伴沙律配自家制洋葱汁