2024-06-12
我同朋友都好鍾意食生蠔,今次特登揀左一間生蠔吧,一路聽住柔和既音樂,一路品嚐新鮮生蠔同埋刺身。店員介紹左4款法國生蠔比我地,由淡味食到濃味:🦪Tia Maraa $44/隻口感爽口清新,帶有輕微堅果味,餘韻悠長。🦪 Josephine No.1 $56/隻人口清甜清新,肉質堅挺,有淡淡既礦物質味道,層次感獨特。🦪 Tarbouriech oyster (Pinky) No.1 $56/隻口感滑膩,肉質厚實,飽滿度高。🦪 Gillardeau No.0 $68/隻海水味重,質地鮮甜質地,肉質肥厚結實有彈性,海水鹹味與甜味平衡,帶有果仁香,餘韻悠長。北海道活赤貝刺身味道自然而純淨,帶有一種淡淡既海水鮮味,肉質爽脆。車厘蜆刺身活蜆刺身既必然之選,味道鮮甜豐腴,口感結實爽脆,富有彈性,蜆味濃郁。北海道帶子粒刺身帶子厚身,肉質柔軟細膩,加少少醬油令帶子既甜味更突出。活法國藍龍蝦套餐🦞龍蝦刺身:肉質細膩且富有彈性,完全感受到龍蝦既自然甜味,清新而純粹。🦞龍蝦湯:一上枱已經香氣撲鼻,味道濃郁,每一口都讓人感到滿足。🦞龍蝦意粉:龍蝦肉大大件,肉質鮮嫩爽口,意粉混合左奶油汁,口感 creamy。
店員介紹左4款法國生蠔比我地,由淡味食到濃味:
🦪Tia Maraa $44/隻
口感爽口清新,帶有輕微堅果味,餘韻悠長。
🦪 Josephine No.1 $56/隻
人口清甜清新,肉質堅挺,有淡淡既礦物質味道,層次感獨特。
口感滑膩,肉質厚實,飽滿度高。
🦪 Gillardeau No.0 $68/隻
北海道活赤貝刺身
味道自然而純淨,帶有一種淡淡既海水鮮味,肉質爽脆。
車厘蜆刺身
北海道帶子粒刺身
帶子厚身,肉質柔軟細膩,加少少醬油令帶子既甜味更突出。
活法國藍龍蝦套餐