2021-09-19
2068 浏览
🍔食物质素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵价钱性价:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指数:👍🏻👍🏻👍🏻 🪑环境卫生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤵🏻店员服务: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻众所周知,Mr. Steak Buffet一向比较难book,所以fai早一个月就打电话book定,(温馨提示:电话线路通常都繁忙,但你留言迈清楚电话,一日内真系会打返俾你)因为上网睇世贸中心(Mr. Steak Buffet)消费满$600可泊3hr,所以揸左车出去,点知"世贸中心停车场"由2021/09/01开始装修,幸好驶前少少有"中粮大厦停车场"同"信和广场停车场"($108/3hr)。餐厅环境都几靓,我地坐窗口位,但餐厅始终系6楼,勉强见到维港夜景,但前面都有其他大厦遮住。反而坐餐厅中间沙发位有装饰又系所有野食中心位置,但相对上就会多人经过身边,有好有唔好。至于野食,Mr. Steak Buffet系有生蚝,长脚蟹的自助餐。我地先讲冻盘:生蚝Mr. Steak Buffet系提供美国生蚝,所以size就唔系好大,但胜在够creamy,生蚝都好新鲜,每次排队拎3只。长脚蟹长脚蟹都好新鲜,所以肉质鲜嫩,完全食到长脚蟹肉味,但整体
💵价钱性价:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指数:👍🏻👍🏻👍🏻
🪑环境卫生: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店员服务: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
所以fai早一个月就打电话book定,
幸好驶前少少有"中粮大厦停车场"同"信和广场停车场"($108/3hr)。 餐厅环境都几靓,我地坐窗口位,
但餐厅始终系6楼,勉强见到维港夜景,
但前面都有其他大厦遮住。 反而坐餐厅中间沙发位有装饰又系所有野食中心位置,
但相对上就会多人经过身边,有好有唔好。
我地先讲冻盘:
生蚝
所以size就唔系好大,但胜在够creamy,
生蚝都好新鲜,每次排队拎3只。
长脚蟹
完全食到长脚蟹肉味,
但整体size唔系好大,所以里面肉唔够丰满,
偶然会揾到比较大条,真系洁白丰厚,鲜嫩肥美,
始终长脚蟹都系大条新鲜先好食。 不过长脚佢都系放比较大批,
所以再full次数比较少。
龙虾
但就有啲干,fai.lok见佢系雪柜拎出黎都开左两边,
可能都吸干左少少水份,
每人食左一半冇再拎。
刺身
fai.lok每次都系选带子,油甘鱼,赤贝,三文鱼,
基本上所有刺身都好新鲜,
高级餐厅刺身,每件都系厚切,肉质又弹牙,
最重要好少buffet刺身会有赤贝。
讲完冻盘,就讲下熟食:
佐贺和牛区- 寿喜烧和牛
寿喜烧阵味好入和牛好好食,
虽然好味,但fai.lok食落未去到靓和牛个种。
佐贺和牛区- 烧和牛
厨师用铁板烧和牛,
和牛切到好薄,
但肉质好嫰滑,油脂好丰富,所以都几油腻。
佐贺和牛区- 厚切烧牛肉
所以fai好少会拎buffet依种厚切烧牛肉,
fai.lok 拎左一块两个share,
肉味浓郁,肉质少少韧,
反而fai.lok拎左佢啲配菜(翠肉瓜,薯仔),
又烧得几香脆好食。
香煎鸭肝
味道较浓郁,略带少少苦味,
钟意鹅肝鸭肝人士应该几喜欢。
要注意系鸭肝只有3个时段有得拎,派完即止。
汤类有中西两款汤
中式炖汤- 花旗参瘦肉鸡脚汤
唔系好大阵花旗参味,火候唔系好够,
不过buffet黎讲,有炖汤做到咁已经好美味,lok饮完暖笠笠。
西式- 酥皮牛肝菌忌廉汤
fai就食唔系好到有牛肝菌味道,
不过有酥皮忌廉汤已经好好味。
热荤食物
每样都试左少少,fai觉得可以再拎系粉丝蒸扇贝同蒸鱼,
粉丝蒸扇贝: 扇贝好细粒,唔似平时餐厅烧扇贝大大粒,
但贪在粉丝蒸扇贝好入味,而且fai钟意食粉丝蒸扇贝。
蒸鱼: 鱼肉好腍又新鲜。
心太软
如果系特别节日,你可以到心太软区拎张纸留字画碟,
师父会发挥佢的画功同帮你写上纸里说话系碟上面,好有心思。
当然心太软本身都好好味,
唔只朱古力流心,蛋糕外层又脆,
建议早啲写定,都好多人会写,
视乎人数,大约半小时后会放系心太软区自己去拎。
甜品蛋糕
fai.lok觉得蛋糕都麻麻地,宁愿留肚食多一个心太软或者雪糕比较好。