2021-02-14
钟意食甜品嘅我今次就黎到K11 MUSEA嘅Infiniti C LA!相信大家对佢唔会陌生,尖沙咀餐厅系佢第三间分店,Infiniti C系西环好出名,主打生酮、全素或者无麸质嘅饮食,再加上蓝色嘅希腊风装潢,令人难忘!Greek Summer Rose Açaí Yogurt Cake $88 整件蛋糕每一层嘅颜色味道都层次分明同时入口又好夹,味道甜中带出清新嘅玫瑰花茶饼底嘅香气,中间巴西莓慕斯嘅酸甜增添一份甜美,外层如诗给画嘅希腊乳酪忌廉又衬托出一阵清风嘅感觉,轻轻嘅微酸乳酪味道同埋忌廉嘅油脂融和左蛋糕里面所有嘅材料,系一件轻而不腻嘅蛋糕!Strawberry with Avocado Paste (Rice Bread)$78拣左Rice Bread,佢地选用嘅系酸种面包Sourdough,做到外皮脆包内软。除左士多啤梨同埋牛油果toppings之外,士多啤梨果边仲会配埋无花果与cream cheese,酸酸甜甜咁好清新;牛油果果边就配左蓝莓酱,牛油果嘅咸香轻轻带出左蓝莓嘅甜味。Fantasy Açaí Bowl $88只要餐厅有Açaí Bowl我都会叫,全因佢好上镜又食得健康
Fantasy Açaí Bowl $88
只要餐厅有Açaí Bowl我都会叫,全因佢好上镜又食得健康。呢款Açaí Bowl原来系用香蕉、蓝莓、火龙果、椰奶等打成,而佢嘅蓝色系黎自蓝藻粉,再配埋各种生果嘅toppings例如香蕉、石榴子、无花果等,真系有好丰富嘅营养,又唔会太甜,好适合夏天黎食!唯一美中不足嘅系果泥部分可以再稠身少少。
总结,Infiniti C系一间好适合同埋姊妹上黎打卡倾计嘅餐厅,主打轻食,有生酮MENU供客人选择!环境舒适,不过餐厅嘅坐位唔多,星期六日黎到可能要等位一阵LA