2007-10-06 14 浏览
一篇遗忘已久嘅食评,时间番返去今年八月盛夏嘅一晚,我地一行四人响西贡市集食完泰国嘢之后,当中有人要求食甜品,其余嘅人和议,于是乎阿地胆madam带咗我地嚟呢处。据madam讲,呢度嘅西米布丁同「甘潮」有得挥。我就紧系乐于试吓底蕴啦!席上除咗呢款甜品之外,仲有另一款好似河粉嘅物体吸引我嘅注意。先讲布丁,面层铺咗一层凝结咗嘅糖浆,硬硬地,要咬,响食甜品嚟讲其实系一个败笔,因为一个全西餐,响食主菜嘅时候已经用咗唔少牙力去嘴嚼食物,到食甜品嘅时候又点会有牙力去咬甜品呢?呢个布丁本体有啲冻,基于个人喜好关系,我认为热嘅西米布丁会稍胜一筹。整体嚟讲,呢个布丁比「甘潮」嘅逊色咗少少。至于类似河粉嘅甜品,其实系芒果、蒟蒻(河粉)、西米等材料捞成,创意十足,但效果我就唔系咁欣赏。价钱方面,由于过咗太耐,已经唔系记得咁清楚,大约一款唔会过四十蚊左右。