2019-06-17
约咗好友晚饭。佢成日去日本旅行今晚都系想食日本菜。 我哋拣咗去《奈良上釜》食釜饭, 因为好想食日本米。店舖细细, 可容纳二十人左右。 店员都充满笑容, 态度亲切, 喺购物旺区 有时都比较少见。见到墙上嘅海报,就选呢两款期间限定的釜饭套餐。前菜种类都系一样。盛载器皿非常精美, 摆得靓靓, 特别赏心悦目。 吞拿鱼渍物 唔会过咸, 木鱼丝豆腐幼滑, 柠檬蕃薯 甜甜地够软熟。 主角系中间嘅茶碗蒸, 有蛋香,够滑, 多款配料有冬菇粒,虾仁,三文鱼子, 丰富美味。我拣咗[穴子釜饭套餐]。 穴子即系星鳗, 鳗鱼嘅一种, 听说系野生嘅,所以肉质有别于饲养嘅鳗鱼 特别鲜味 有弹性。 果然一啲都唔腥, 肉质唔系好多油𠮶种肥美, 鱼味系好浓郁, 薄薄的铺满整个热腾腾的釜饭上, 味道冇得顶。 觉得唔够 味仲可以加添旁边嘅鳗鱼烧汁。旁边嘅芝麻碎请颜碎备用, 洒在饭面上再拌匀, 口感和味道会更富层次。釜饭软熟甘甜, 用了汤汁来煲饭, 每粒米饭都索满精华,超美味。 因为加了味嘅米饭吃到一半 都有少少腻。 饱肚之余 更添满足。[海胆天妇罗]紫菜包住满满嘅海胆,炸完嘅海胆口感依然软熟,好似出炉面包咁软熟,要趁热食!朋友
见到墙上嘅海报,就选呢两款期间限定的釜饭套餐。
前菜种类都系一样。
穴子釜饭套餐
海胆天妇罗
[海胆天妇罗]
冲绳豚肉釜饭套餐
朋友拣咗[冲绳豚肉釜饭套餐], 皆因佢唔太喜好食鱼。 我都分咗少少 试吓味道, 猪肉片甘甜, 切得厚薄适中,咬落冇渣, 好嫩滑~ 真满足大家各自吃了心头好❤️😋