2019-03-23 58 浏览
今日同朋友去黄金电脑商场,行经天悦广场时,见到一间名叫煮茶既手调饮品店,店面唔算大,但以黑色装修为主调,而且在大街旁边,唔难揾到,由于还有一段路程,大家有些少口渴,所以决定各自买杯饮品解渴饮品种类有很多选择,有主打既椰汁系列、水果茶、奶茶同些少热饮,价钱可以接受,最平$20,最贵都系$33。由于见到饮品店的Banner 写住自己系香港首创黑糖珍珠椰汁,而小弟非常喜欢椰汁,所以决定买杯一试味道如何同店员落单,唔使等好内,茶已经做好,用手拎住,手掌心感到好暖,应该系岩岩煮起既黑糖,黑糖、椰汁、珍珠和红茶,构成美丽既图案,最岩俾我地影相打卡用 最后,用力摇匀杯茶,插入饮管,大大力一吸,茶同珍珠马上充满着成个口腔,珍珠外面顺滑软腍,裹面Q弹,好有咬口,椰汁味香浓冇俾茶味盖过,平衡得啱啱好,加上黑糖甜中带甘,几样美味食材结合起来,奏出美妙乐章饮左几啖,朋友既茶终于整好喇,我乘机同店员交谈,得知原来佢地每日用新鲜既椰子拆肉,然后打成茸,再隔渣,做成椰汁,净系椰汁已经咁多功夫。店员仲强调,佢地冇落防腐剂,佢哋仲可以依照客人嘅口味,调教冰量同甜度,做出客人嘅口味,咁用心去做,难怪咁好饮。朋友要咗黑糖珍

朋友要咗黑糖珍珠鲜奶,听佢讲味道唔错,奶味同茶味平衡得好好,值得一试,下次我都要买来试一下。

• 黑糖珍珠椰汁