2017-09-11
上次约朋友search到呢间舖, 但因为舖比较迷你, 坐得唔耐就放弃咗。所以今日返学前冇人陪就嚟试吓拣咗A餐跟意粉。我知鳗鱼配饭先系王道, 但我真系想食意粉, 不喜勿插因为每日会fine tune menu, 老板用黑板仔做menu, 好得意虽然我11点就去食, 但都觉得占3人枱唔系几好。但老板好贴心, 话我放袋坐吧枱唔方便。落咗单之后就听到老板下厨嘅"炸炸"声~厨房细细, 但因为咁未食就闻到香味。即叫即整, 唔似茶记/快餐店一煲汁淋百样𩠌菜汤端嚟浓郁茄香扑鼻~老板提醒汤热要小心~加咗香草, 真系睇到一块捽烂嘅碎, 唔系常见𠮶啲樽装粉状香草菜都好多, 但可能太早, 菜可以再软身啲卖相手掌咁长嘅鳗鱼~意粉系惊喜!弹牙有咬口, 滑身, 有落油烚~配鳗鱼汁原来好惹味~流黄窿边太阳蛋~~焦糖化, 虽油分可以再多啲,但都做到入口即化。见住有骨, 但食落完全察觉唔到汁好多, 但可以试吓拨开汁食啖, 鱼油味会更出~
落咗单之后就听到老板下厨嘅"炸炸"声~
厨房细细, 但因为咁未食就闻到香味。
即叫即整, 唔似茶记/快餐店一煲汁淋百样𩠌
菜都好多, 但可能太早, 菜可以再软身啲
卖相手掌咁长嘅鳗鱼~
流黄窿边太阳蛋~~