2018-08-09
好耐无食过汉堡包,今晚出走左去佐敦的Burger Lab~地点好方便,佐敦地铁站C2出口,左手边直行就系了。去到门口,已经有好大块的易拉架Menu~地方虽细,只有8个座位,但就唔逼,店员仲好细心提醒我地袋可以挂在枱下的钩上。餐牌有前、后两版,我同朋友分别拣左「经典牛肉汉堡」同「烤大菇汉堡」,仲加左@$32 配薯条同Bless冷压果汁,又再加$5转左薯格 同再加$5转左芝士薯条,在我快要下完单时,友人看到墙上贴住「蜜糖蒜蓉鸡翼」又好想食,所以又点了一客($35)。等左一阵,店员先送上「蜜糖蒜蓉鸡翼」,一放低已经闻到好香的蒜蓉味,以为净系得面果D碎,但一食落原来系用蜜糖蒜蓉腌过先炸,好香口又唔会炸㶶,肉好滑同能锁住肉汁,非常好。主菜上场,先系「经典牛肉汉堡」,净系个卖相都已经好正,打开见到个包系搽左牛油再烤,所以好脆唔硬,牛肉汉堡好厚身,啖啖肉又唔干,好juicy, 加埋D配菜同酱料都好夹~真心正的~「烤大菇汉堡」的啡菇系超级大个,系完美覆盖成个包,朋友话个啡菇好大件,超厚肉,烤得好香口,同埋唔会烤到硬。而配上的沙律酱同埋生菜,好清新,系令人唔觉唔觉就食哂成个包。小店的特色系即叫即做,所以
蜜糖蒜蓉鸡翼
经典牛肉汉堡