2014-01-02 4297 浏览
Sushi Mori,一间本人几欣赏既日本料理!午饭时间,店内颇为多人,好彩订咗位,所以唔洗等!Lunch menu既选择颇多,由百几至四百几都有,丰俭由人!(定食包括了:蒸蛋、主食、面豉汤或乌冬或荞麦面、仲有甜品),而我选择了12件寿司定食!坐喺bar枱,师傅会先问你有咩唔食,如果冇特别要求,那会由师傅自己发板!左口鱼、鲭鱼、三文鱼籽、赤贝、Toro、海胆、仲有......好多鱼名唔记得!师傅会耐心介绍每件寿司既名称,逐件逐件放喺你面前,等你慢慢品尝佢既after taste!每件食材都好新鲜,尤其Toro,油份充足,无筋,入口即溶,十分肥美!鲜甜爽脆既赤贝,师傅用刀在上面划了花纹,增加了口感!盐水海胆,并唔系平时食既木板海胆,带有少许海盐味,没有腥臭味!值得一提:呢度既寿司饭并唔系普通醋白饭,酱油色既寿司饭,令每件寿司,不用点豉油亦提升了鲜味!平时食既寿司姜,大多切成薄片,但呢度啲姜,会切成厚片,更是师傅自制的!用心经营既日本料理已买少见少,鮨森-值得推介!
Sushi Mori,一间本人几欣赏既日本料理!
午饭时间,店内颇为多人,好彩订咗位,所以唔洗等!
鲜甜爽脆既赤贝,师傅用刀在上面划了花纹,增加了口感!
用心经营既日本料理已买少见少,鮨森-值得推介!
2013-12-27