2024-02-04
今日庆祝朋友生日,就拣咗呢一间成日返工都经过嘅Ami,每一次都会俾佢好靓嘅门口吸引住停低, 今次趁着朋友生日就决定去试吓呢一间想试好耐嘅餐厅,我哋大概早咗一个礼拜预订位置,餐厅亦都非常好,安排咗一个比较静嘅位置俾我哋,可以俾我同朋友好好咁样庆祝,我哋喺门外确认位置后就好快可以入去,店员亦都非常有礼貌,咁样同我哋解释我哋嘅餐牌,我哋今日就试吓佢嘅Tasting Menu, 唔店员非常有耐性向我哋介绍,亦都问我哋有冇食物敏感,非常细心🔥 餐厅嘅装修完到非常有艺术气氛,喺餐厅嘅墙身亦都挂上咗唔同有格调art piece, 一坐低就有一个非常high class嘅感觉, 气氛非常轻松同埋舒服,亦都适合收工嚟饮杯酒打吓卡🔥 Lobster 🦞: 餐厅用咗加拿大嘅新鲜龙虾尾,喺食材上非常新鲜,龙虾配咗一个清汤做嘅啫喱,配埋一个金盏花嘅sauce, 口感有少少酸酸地,配埋龙虾食非常意外地match, 作为前菜非常开胃Mushroom soup: 餐厅用咗巴黎嘅白蘑菇,再打成一个蘑菇汤,蘑菇汤味道非常浓郁,调味上都做得非常唔错,可以食到蘑菇本身嘅香味,我同朋友都非常钟意😙Toothfish🐟:牙鱼用咗
Toothfish🐟:牙鱼用咗一个红酒汁来配搭,个底再加埋少少翠玉瓜来做呢一个菜嘅配菜,鱼同红酒汁嘅味道非常match, 亦完全唔腥,正!
Abalone: 餐厅用咗南非嘅鲍鱼,非常有咬口,再配埋呢一个龙虾嘅汁好有惊喜,个面再加埋少少樱花虾做点缀,呢一个菜非常好食,亦都睇到餐厅系摆盘好靓!
Wild boar loin🐷: 餐厅采用嘅野猪烧得非常靓,粉红色非常吸引,配菜系少少薯蓉,再加埋烧汁,冇谂过味道系咁,非常出色,同出边食到嘅猪肉完全两个唔同嘅层次!
A4 Wagyu: 睇颜色已经睇到呢一个牛肉非常靓,食落去每一啖都充满油香,味道嘅配搭上亦都做得非常好,食得出依家牛肉本身好香肉味,亦都食得出餐厅系处理呢一件牛肉上控制得啱啱好
最后加埋黑森林蛋糕,我同朋友都非常满足,餐厅出边仲有一个露台嘅酒吧位置,非常适合收工过嚟打卡,下次有机会等我过嚟度happy hour!十分推介呢一间餐厅