無諗過幫佢地寫食評,剛巧今日較遲食晏,已過了午餐繁忙時段,餐廳亦較清閒,侍應哥哥亦有空同我地傾下計。侍應哥哥話曾有客人在繁忙時間等待食物時,大大聲咁講,將佢地同隔離的港式扒房餐廳比較,話人地上菜快又抵食我地呢D在附近工作的客人都知道Ilis 的定位係一間小店式的西餐廳,與同一條街的茶餐廳或港式扒房定位完全唔到,質素完全唔能夠相比,每一份餐都係落單即做,D扒唔落梳打,熟成度要控制得好好,意粉唔係大鑊煮好夾比你。所以客人都要公道D,趕時間的客人可能就唔太合適,而且一分錢一分貨,用料亦完全唔同,呢到餐飲都係即磨咖啡,M記買一杯都要2X蚊啦,點可以同隔離唔同定位的餐廳比較。工作無咁忙的日子都會到Ilis食午餐,以現在的物價,幾十蚊可以食到一個有湯,蒜蓉包,主菜,甜品,飲品,食得飽飽而且質素相當唔錯,好用心去做,服務又好的餐廳食個午餐,真係好難架。最初係比佢個卡邦尼意粉吸引,佢絕對唔係做好一大盆,等有order 就翻熱上碟果隻,所以制作需時,芝士汁味道適中,唔太稠,但每條意粉都被芝士汁包住,意粉軟硬度恰到好處。午餐一般有7款,頭盆客人可以點沙律或湯跟蒜蓉包,每日只有一款湯,我個人喜歡湯,無論蕃茄

午餐一般有7款,頭盆客人可以點沙律或湯跟蒜蓉包,每日只有一款湯,我個人喜歡湯,無論蕃茄湯和菇湯都係用新鮮材打成,唔係罐頭湯,又無落忌廉,入口鮮味清香又健康

菇菇湯

今日主菜點了一份煙肉卡邦尼意粉
煙肉卡邦尼意粉

一份肉眼扒配薯菜(薯泥,沙律菜,燒茄子,日本蕃薯仔),
肉眼扒配薯菜

上期餐牌係安格斯,肉質鬆軟和肉味較好,當然價錢亦會高一D。今日肉眼有D根,肉味差左D,一分錢一分貨。
今日甜品係牛奶凍和熱情果凍,餐飲點了兩杯熱咖啡(即磨,熱奶另上)!

岩岩睇到,十月係Openrice 訂位食晚餐有9折
,度下邊日收工同老公過黎撐枱腳先

後話:租金貴,食材貴,要堅持做好質素唔易架!老闆加油呀!
2017-10-12
肉眼扒配薯菜