2020-06-11
上年都已经试过他们的厨师发板,今次同朋友庆祝生日,决定再来帮衬他们的厨师发板💁🏻♀️前菜:宫城县泽蟹 X 富山湾萤光鱿鱼 X 冲绳县产新鲜支豆👉🏻好好食,开头以为只蟹仔会好硬好「银」口,点知食落好脆卡卡,咬落蟹身仲有好浓郁蟹膏咇出黎😋💁🏻♀️平政鱼刺身:👉🏻味道好似油甘鱼,肉质好弹牙💁🏻♀️爱媛县牙带鱼:👉🏻好似话有用火焰灸过,食落好香口,我个人好钟意,好想食多旧😋💁🏻♀️熟成五日深海池鱼:👉🏻透过熟成处理方法将组织同筋多既鱼溶解兼增加旨味,所以呢件食落去口感腍滑又好有鲜味💁🏻♀️静冈县鲭鱼:👉🏻新鲜,不过可能因为佢有啲葱同姜蓉,所以食落味道有点似食紧「蒸鱼」😂💁🏻♀️网走银鳕鱼:👉🏻咬落去鱼肉好嫩滑又香口,正👍🏻💁🏻♀️北海道根室白海胆X文甲鱿鱼卷X紫苏叶:👉🏻从来冇谂过海胆同鱿鱼可以咁夹,用鱿鱼包住海胆,鱿鱼爽口滑身既质地配上Creamy既口感,一流👍🏻💁🏻♀️熟成拖罗:👉🏻系好鲜味好肥美既,只系有丁点筋,冇之前果啲咁有惊喜💁🏻♀️风干九州南瓜沙律:👉🏻个人本身唔系好钟意食南瓜,但个沙律整到好似南瓜蓉咁,夹埋啲蛋粒响入面,好健康!💁🏻♀️拖萝油多士:👉🏻新鲜热辣辣脆卜卜面包咬苟去好
💁🏻♀️平政鱼刺身:👉🏻味道好似油甘鱼,肉质好弹牙
💁🏻♀️网走银鳕鱼:👉🏻咬落去鱼肉好嫩滑又香口,正👍🏻
💁🏻♀️拖萝油多士:👉🏻新鲜热辣辣脆卜卜面包咬苟去好松化,笔一大啖拖罗蓉加三文鱼籽上去一齐食劲邪恶劲好味🤤
💁🏻♀️芥末籽酱烧大虾:👉🏻酥脆弹牙虾肉,配上酸酸甜甜的芥末酱,系几过瘾既,不过我个人本身好怕食wasabi攻鼻,佢呢个程度的芥末是尚可接受,如果唔落芥末我会钟意食多啲😝
💁🏻♀️甜品:👉🏻士多啤梨味雪糕,好香滑同哈根大师有得挥!
清酒:店员介绍了 二兔纯米大吟酿雄町48,他先开来让我们品尝一下味道如何,之后就建议再雪15分钟后再品尝味道更佳!的确又香醇又易入口🥂
总括而言:用心经营的黄色小店,会根据客人的口味预订进口的上等食材,加上店员态度殷勤,每道菜都耐心介绍来源、煮法及建议食法,令我同朋友们都感到很满意
题外话/补充资料:
当我致电要求餐厅在甜品上写上「光复香港 时代革命」时,店员立即表示:正!非常好,无问题呀同路人!👏🏻
就此我觉得值得一赞及推介帮衬,一起努力壮大黄色经济圈!💪🏻