最近有啲原因又令我经常喺红磡黄埔一带出没,呢度最吸引嘅地方莫过于各式各样嘅美食😍。打卡店集中喺黄埔花园以至海皮一带,而小店就林立于旧区(芜湖街、崇洁街等)嘅大街小巷。呢日我就喺旧同事嘅推介下,帮衬咗「Burger Begin 」。如果唔熟呢区,你未必会估到小店座落呢个位置,附近系一啲好旧式嘅舖,卖汉堡包可算格格不入🤣。店舖外嘅环境就相当麻麻,立食区面向后巷,但又咁讲,其实佢系专做外卖🥡,所以影响不大;放张枱都系想方便你肚饿可以即时开餐。我哋企喺度唔够一分钟,老板整完手上张单就即刻出嚟同我哋详细介绍有乜食。揸唔定主意嘅我劲烦咁每事问,但佢非常耐心解答。对话中我完全感受到佢经营小店嘅热诚👍,佢能够讲出每款汉堡包嘅特色,以及演变过程。例如金沙咸蛋黄酱应该要点夹入个包度,又或者点解素汉堡用大啡菇做馅,而唔系用素肉。同时,佢好清楚舖头嘅定位,所以定价好合理!喺老板嘅介绍下,有选择困难症嘅我都好快拣好食乜😛。呢度除咗汉堡包,仲有热狗同少量小食卖。如果唔食牛都唔紧要,因为佢预咗用猪或者鱼取替,好贴心。日式汉堡🎌Japanese Wasabi Salsa Burger ($58),点解要特登写埋汉堡包
日式汉堡
日式汉堡🎌Japanese Wasabi Salsa Burger ($58),点解要特登写埋汉堡包嘅英文名?因为咁先会发现重点所在,汉堡包嘅其中一款酱系用上山葵沙沙(芥末汁Wasabi)🍀,不过佢唔会好攻鼻或者太辣。汉堡包拎上手先知好大个,但就唔会叠到太高,所以可以一啖食哂咁多层馅。
日式汉堡
汉堡包🍔嘅组织由上至下数起:面包、$30追加嘅鹅肝、山葵沙沙、车打芝士🧀、安格斯牛肉汉堡扒、沙律酱、自家酸青瓜🥒、紫洋葱、生菜同面包,各款配料同酱料配合埋一齐毫无唯和感。鹅肝煎得好香,加上有轻轻压扁,咁就唔会一啖食哂就无。🐮汉堡扒厚薄适中,牛味浓郁兼多汁,而且肉质唔松散。面包层无特别烧至脆身,但放入咁多料亦无令佢过湿、变海绵,成个包夹埋绝对称得上系好出色😋!
芝士辣肉酱热狗
芝士辣肉酱热狗($36),🌭以长超过20cm嘅热狗而言,佢真系卖得平,仲要实物出到嚟比图片更爆馅。辣肉酱无预期咁辣🌶、咁浓味,可能要平衡客人一般接受到嘅辣度。个人认为热狗仲有啲方面可改善,例如面包适宜烧脆以提升口感,同埋中间条肠应该换上脆皮肠会好好多!不过热狗如汉堡包一样有加入洋葱同生菜等,所以食落整体味道都唔算单调。
炸鸡配秘制辣沙律汁
炸鸡配秘制辣沙律汁($38),🐔炸鸡无论味道定造型都有意外惊喜。炸鸡唔系独立一粒粒,而系串成串烧🍢,一串有四件。炸皮几厚下,但胜在够松脆,而且鸡肉本身亦都大大嚿,沾埋秘制辣酱食系几正,最起码出面无咁样食过。
炸薯条
我哋升级咗一份套餐(+$15),包炸薯条罐装汽水,份量一啲都唔少。🍟薯条粗身,热辣辣炸起,佢仲加咗啲味粉添,另配茄汁。餐厅只卖罐装或支装饮品🥤,无自家制出品,但其实咁先系醒目,因为主力炮制擅长嘅嘢好过分心做几样。
总括嚟讲,小店嘅汉堡包出品好高质,用料花心思,制作唔马虎🤤。老板话好多人会专登揸车嚟买,我食完相信系真。食物味道好之外,佢作为一间外卖店亦称得上好专业,点解咁讲?因为食物即叫即整,但出餐速度都好快🙏🏻,买外卖最惊要企喺度等好耐。我相信咁有效率嘅背后,全因事前做足准备功夫。另外,外卖容器亦将食物包得好妥当,喺街食都唔怕食到周围系😁。小店值得支持💪!
2021-02-08
5 分钟 (外卖自取)
炸鸡配秘制辣沙律汁