餐厅: The Ground Kitchen
资讯:

1K
❀ The Ground Kitchen #西环 ❀❗️用心制作西环精美西餐 海胆意大利饭有惊喜❗️——————————————————西环水街一向有好多美食,但奈何一直都唔算太多精致西餐厅,而呢间较为新嘅The Ground Kitchen算系近期嘅热点,获得唔少好评✨外墙浅蓝色嘅装修,有种欧陆休闲风情小馆嘅感觉,门面仲几打卡able📸内里售卖住卖相精美嘅西餐,有种fine dining嘅感觉,质素不过不失,住喺附近想叹番个靓定西餐一试无妨。.原来店主系喺墨尔本返嚟开餐厅😲有去过澳洲都知道当地嘅Cafe菜式种类多,所以呢间餐厅都有好多特别嘅配搭,而且Menu定期会转换!星期一至五仲不设加一添,平日嚟到未算爆满。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 3-course lunch menu (价钱按照返主菜收费, around $150-250).♥ 是日餐汤(4/5)欣赏佢哋喺卖相方面真系花咗唔少心思😍第一次见摆盘摆得咁靓嘅餐汤。系升华版嘅罗宋汤,餐汤味道清甜,有大量牛肉粒,以餐汤嚟讲,制作算系几认真。.♥ 温泉蛋明太子海胆意大利饭 $198 (4.3/5)超级大推荐💖💖💖!成个意大利饭充斥着海胆嘅鲜味,喺口
❀ The Ground Kitchen #西环 ❀
❗️用心制作西环精美西餐 海胆意大利饭有惊喜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ 是日餐汤(4/5)
是日餐汤

♥ 温泉蛋明太子海胆意大利饭 $198 (4.3/5)
超级大推荐💖💖💖!
成个意大利饭充斥着海胆嘅鲜味,喺口腔到爆发出嚟!
饭粒硬度刚刚好,被忌廉完全包围着。
表面再加左少许明太子酱再度提升鲜味。
配上一只流心温泉蛋,令到个饭更creamy。
唯一美中不足系冇真正嘅海胆,但成个饭嘅味道口感的确一流!
温泉蛋明太子海胆意大利饭

♥ 香煎鲷鱼柳、24个月巴马火腿酥皮芝士芦笋卷 (3.9/5)
误以为呢个系网上见到嘅鱼柳🥲点知原来佢哋又再转左餐牌。
今次呢块鲷鱼比起以往嘅薄🙈外皮的确煎得好香脆,亦带油香。但肉就比较少啲,都算腍就未系最滑。
配上加入左Parma ham、cheese、芦笋嘅酥皮卷,的确几香脆,但略嫌Parma ham嘅香气比芦笋盖过咗、油分亦比芝士掩盖🥺。
另外,整道菜嘅肉就真系比较少,虽然仲有一大堆牛油果沙律🥗,但唔算太饱肚,而且感觉冇咁抵。
香煎鲷鱼柳、24个月巴马火腿酥皮芝士芦笋卷

♥杂莓意大利黑醋芝士蛋糕 +$38 (3.5/5)
芝士蛋糕就正正常常,比较细件,觉得唔需要刻意加钱试。
本身以为侧边嘅系朱古力酱,点知原来系黑醋,几搞笑,我自己prefer朱古力多啲。
杂莓意大利黑醋芝士蛋糕

♥ 花茶 (4/5)
值得一提,跟餐嘅花茶真系唔错💞!
首先唔系普通嘅柠茶咖啡,有得拣花茶呢一点已经值得一赞。
选择分别有洛神花黑杞子茶或者是日花茶——黑糖玫瑰花茶。
两款花茶嘅香气都重,黑糖𠮶款就会甜少少,而家洛神花就会酸酸地,但两款都真系落足料去泡浸❣️!
洛神花黑杞子茶
黑糖玫瑰花茶

——————————————————
✨整体味道: 3.9/5 (海胆饭特别高质)
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 3.8/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
不得不赞佢哋嘅卖相真系落足心机😍有种休闲bistro但提供fine dining菜式卖相嘅感觉。当中嘅海胆意大利饭真系令我齿颊留香,推荐✨而其他食物就较为正常,如果住喺附近或者喺附近返学都一试无妨。

是日餐汤
洛神花黑杞子茶