餐厅: 鮨山月
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
之前咪讲过话另一半生日周,会不停食好嘢,第二餐嚟到呢间厨师发办!食材少见特别,师傅有问必答,每道菜都会详细介绍,生日第二弹再食𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆 ❣︎环境店内大约坐到10人,最多同时3位师傅。餐牌 𝙾𝚖𝚊𝚔𝚊𝚜𝚎 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 $1880/位 (共20品) - 茶碗蒸し- つまみ (𝙴𝚗𝚝𝚛𝚎́𝚎)- 握り寿し- お椀- デザート(𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝)我哋拣咗贵少少嘅Set,多啲嘢食! 茶碗蒸し 一坐低就会到子姜同萝卜,全晚都可以系转菜期间食消消腻。第一品有茶碗蒸配北海道粟米,用鸡汤蒸蛋,师傅指净系为咗调校最合适嘅比例自己试菜都试咗好多次,先揾到食落去唔会觉得太浓太涩嘅鸡汤蒸蛋,果然超滑超香!⃝ つまみ (𝙴𝚗𝚝𝚛𝚎́𝚎) 第二品有北寄贝及裙边配柚子胡椒,已经搽咗酱油,鲜甜爽口,肉质厚实,群边亦十分爽脆。第三品有超靓嘅秋刀鱼卷,肥美得来配紫菜及芽蒽可以中和油腻感。第四品系樱煮八爪鱼,因为煮嘅时候汤汁呈粉红色因而得名樱煮,煮到好稔身,秘诀系用萝卜腌佢,萝卜所䆁出嘅成份可以刺激到其他食物更稔身。第五品鳕鱼白子配柚子汁,建议一啖过食,真系滑过豆腐花(⊙_⊙) 「𝚜𝚞」一声已经滑咗入喉咙,我觉得就算系第一次食

店内大约坐到10人,最多同时3位师傅。

餐牌
𝙾𝚖𝚊𝚔𝚊𝚜𝚎 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 $1880/位 (共20品)

- 茶碗蒸し
- つまみ (𝙴𝚗𝚝𝚛𝚎́𝚎)
- 握り寿し
- お椀
- デザート(𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝)

我哋拣咗贵少少嘅Set,多啲嘢食!

茶碗蒸し
子姜、萝卜
一坐低就会到子姜同萝卜,全晚都可以系转菜期间食消消腻。
茶碗蒸

つまみ (𝙴𝚗𝚝𝚛𝚎́𝚎)
秋刀鱼卷
樱煮八爪鱼
鳕鱼白子
第五品鳕鱼白子配柚子汁,建议一啖过食,真系滑过豆腐花(⊙_⊙) 「𝚜𝚞」一声已经滑咗入喉咙,我觉得就算系第一次食都一定接受到~
柚庵烧帆立贝
第六品有柚庵烧帆立贝,作法系将食材泡系柑橘类水果(一般是日本柚)的酱汁及酱油等腌渍后烧烤,帆立贝一定要半生熟先好味,加上系新鲜,好有质感同纤维感。
目光鱼(一夜干)
第七品有目光鱼,用咗一夜干做法,风干后脆口,食落口清爽鲜嫩,味道偏咸,配酒一流。
鲣鱼 VS 木鱼
烟熏鲣鱼
第八品有烟熏鲣鱼,师傅仲拎出嚟比我哋睇,风干咗嘅鲣鱼其实就系平时食放系章鱼小丸子上面嘅木鱼!⃞ 大火会将鱼肉表面烤熟,增添一股烟熏风味,同时令鱼肉本身嘅香气和滋味更突出,配甜而不辣嘅日本生洋葱及洋葱酱,加埋紫苏花,好有食欲!!
甘鲷立鳞烧
第九品有甘鲷立鳞烧,之前介绍过立鳞烧唔再讲一次,师传以茄子秋葵加了紫菜制成酱用以消腻,个酱劲𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢好好食(⊙ω⊙) 鱼鳞脆而不油,甘鲷肉好滑嫩。
香厢蟹
第十品有正值季节嘅香厢蟹,香箱蟹即系雌性嘅松叶蟹,其蟹膏蟹籽先系精华所在,蟹肉系相对嚡口,所以呢款菜式必定系要配埋蟹膏蟹籽同汁捞埋一齐食,用埋蟹嘅精华打芡,鲜味爆发 ❣︎

握り寿し
野生大拖罗
新鲜希灵鱼
喉黑鱼
白海胆
第十一至十八品有寿司,全部都唔洗再点酱油,师傅已经调好哂味。以下跟先后次序:深海池鱼肉质厚滑,脂厚油香;白虾好细只但好鲜甜;墨鱼口感黏厚得嚟舒服;𫚕鱼(香港人称为油甘鱼)系代表冬天的鱼类,因愈冻愈肥美,店家用上腩中腩呈奶白色(最尾肚池位)部位𝚜𝚎𝚛𝚟𝚎比食客,其油脂丰腴,肥而不腻,鲜美且醇香浓郁,配柚子胡椒超正;池鱼,记得佢同深海池鱼完全唔同,系隶属于秋刀鱼𠮶边嘅鱼科,皮带甘香,肉质肥嫩配蒽酱可中和;野生大拖罗颜色偏鲜红,入口即化无筋;新鲜希灵鱼,师傅教路先知原来坊间所有带黄色鱼䰵嘅希灵鱼都系加工咗!新鲜希灵鱼因为难处理又多骨又容易烂,所以好少餐厅肯处理,但呢到就比我食到(╯▽╰) !食过难忘,十分肥美,系到极致果种,所以系肥到爽口 ❣︎ 有机会一定要食真正新鲜嘅希灵鱼。下一款喉黑鱼,同样少见,口内呈现黑色而得名,系高级白身鱼,以烧的方式处理油脂含量高,甜味香浓!最后有白海胆,甜味及海胆味比较平均,食落唔会觉得太流质,比平时食嘅更有口感,做寿司一流。

海胆毛蟹三文鱼籽丼
加插打卡送嘅海胆毛蟹三文鱼籽丼,只要最追踪社交媒体同埋like post就送! 建议捞埋哂一齐食会更好食!每口都爆鱼籽仲要有海胆,好满足。

お椀
第十九品系用鱼熬制嘅面豉汤,又系师傅教落先知𝟲𝟬-𝟳𝟬℃饮最好,否则冻咗会觉更咸。

デザート(𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝)
黑糖杮配自家制焙茶布丁
最后一品同样有惊喜,以黑糖杮配自家制焙茶布丁,黑糖杮因为糖分较高,所以变黑色,食落超清甜。自家制焙茶布丁,挺身但𝚔𝚎𝚎𝚙到滑度,茶味浓而不涩。
秋刀鱼卷
樱煮八爪鱼
柚庵烧帆立贝
目光鱼(一夜干)
烟熏鲣鱼
甘鲷立鳞烧