2021-12-20 46 浏览
平时食得川式台式火锅比较多,已经好耐冇食港式火锅。今日同朋友嚟咗依间食港式火锅。餐厅比人咁感觉几怀旧,除左装修有大牌档风味,仲会播下怀旧金曲,同时亦都好富人情味,店员都好热心,例如会时不时帮我哋隔火锅汤底面头嘅油。今日想食清清地所以我地叫左个冬甫美人锅依个锅入面有半只鸡,可以当系一个𩠌,店员仲会帮我地煎好,鸡肉都几嫩滑。锅入面有冬瓜片,吸收咗鸡汤嘅精华好入味。另外仲有红枣、桃胶、松草花、竹笙等食材,成个锅感觉好养生。渌食物前可以饮埋个清鸡汤。鼓油可以自行调味,有一大tray放系枱面可以自己落唔洗出去整我地另外加咗几样配料:安格斯牛 - 雪花纹分布平均,食落有牛味,而且肉质唔硬,几好食鳝片 - 可以话系今晚最钟意食嘅配菜,鱼皮同肉质都好弹牙鹅肝墨鱼丸 - 墨鱼丸入面有少少鹅肝蓉馅,比平时嘅墨鱼丸特别唐生菜 - 都几fresh, 打边炉一流最后我地仲叫咗个虾多士小食,感觉有少少肥腻邪恶,不过又好脆口惹味令人忍唔住要食。整过嚟讲都系一次唔错嘅打边炉体验。

今日想食清清地所以我地叫左个冬甫美人锅

我地另外加咗几样配料:

鳝片 - 可以话系今晚最钟意食嘅配菜,鱼皮同肉质都好弹牙

唐生菜 - 都几fresh, 打边炉一流

整过嚟讲都系一次唔错嘅打边炉体验。
2021-12-16