2023-09-12 74 浏览
《巧得锅 (观塘)》呢排又打风又落雨,天气开始变到凉浸浸好适合打个边炉烚下烚下😊🍲🌿足料芫茜皮蛋汤锅底本身见到鸡煲酸菜鱼呢啲锅底真系好吸引,但最近食得太好发左福🤣所以有得拣就清清地戒下口。点左呢个传统港式芫茜皮蛋汤,我地两个人都系芫茜爱好者。系未落料打边炉之前饮啖汤食件皮蛋,直头feel到下火嘅感觉,无味精可以一饮再饮。🫙酱料嚟讲都好用心,九宫格入面样样不同,要几混酱有几混酱,浓淡随你所好自己加👍🏻系等紧火锅料嚟嘅时候老板亲自送上呢款青藤椒花胶小食比我地试。青藤椒辣度适中,唔会辣到跳舞,配埋养生花胶好有新意😋🐮顶级本地手切牛颈脊牛颈脊肉质嫩、肥瘦均称不在话下,牛肉味够浓食得出好新鲜。放入锅度渌五秒就熟,厚薄适中,易熟得嚟唔会无左口感。🏐🎱🏀手打三色丸三色丸有虾丸墨鱼丸同黑墨鱼丸,三款丸都好新鲜弹牙。除左打到起胶之外,仲有放返原身虾同墨鱼粒入丸度,令到口感再丰富啲,多一种层次。🐟脆肉鲩骨腩脆肉鲩嘅精髓在于佢有鱼嘅鲜味,同时亦都有爽脆嘅口感。呢间嘅脆鲩骨唔算多,肉厚得嚟脆口,唔会食到成口鱼肉渣,放入汤度煮完,个汤有埋鱼味更上一层楼!🍜稻庭乌冬食到最后个汤集各食材之大成,好适合做乌冬嘅汤底。
《巧得锅 (观塘)》

🌿足料芫茜皮蛋汤锅底

🐮顶级本地手切牛颈脊

🏐🎱🏀手打三色丸

🐟脆肉鲩骨腩

🍜稻庭乌冬
食到最后个汤集各食材之大成,好适合做乌冬嘅汤底。乌冬弹牙索汤,令呢一餐划左个完美嘅句号。

如果你都想试下呢间坐得舒服,用料新鲜嘅火锅,记得bookmark定呢间餐厅,约埋三五知己一齐嚟试下👨‍👨‍👧‍👦

地址: 观塘成业街15-17号成运工业大厦1楼12-14号舖

#巧得锅 #打边炉 #火锅 #hongkongstyle #hotpot #alcohol #drinksanddine #hkfood #drinks #japanesefood #asianfood #hkfoodblogger #hkfoodie #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
火锅酱料
芫荽皮蛋锅底