2019-05-22 2955 浏览
想一次过食晒海鲜嘅鲜肉同精华,就非海鲜粥底蒸锅莫属啦😎.今次就黎到位置太子嘅「小渔港海鲜舫 鲜蒸。鲜味火锅」食粥底蒸锅🙆‍♀️.环境:🌕🌕🌕🌕餐厅装潢以渔船为主题,墙身挂住一幅幅嘅壁画,将旧时代嘅香港呈现眼前,如21世纪初期维多利亚港,19世纪初太古船坞等等。而店内虽然座无虚席,但空气流通,坐位亦宽敞👍 蒸气锅嘅热同冷气机嘅冻互补,即使系炎热嘅夏天,都可以食得好舒服☺️.餐牌&价钱:🌕🌕🌕🌕🌕餐牌有两种价位,分别系$298同$398。我哋就拣咗$298嘅是日厨师精选套餐,贪佢款式较多🙈 包括左一款主食,四款时蔬,两款刺身同八款时令海鲜。重点系厨师会挑选当日嘅新鲜货, 所以保证新鲜之余,每日嘅海鲜都唔同,而facebook 会日日update架✨除左蒸锅,仲有8款小食,价位系$38-$68之间,系正式食蒸锅前我地就叫左份避风塘猪手🥰.食评&饱肚度:🌕🌕🌕🌕🌕粥底蒸锅一共有八层,店员先上左刺身同猪手先,边食边等第一层蒸锅🙈.刺身有三款,分别系象拔蚌,带子同北寄贝~象拔蚌同北寄贝食落爽口弹牙,而带子又好鲜甜☺️.避风塘猪手第一次食避风塘猪手🙈 大大一碟,有好多旧,猪手炸至香脆,再加上椒盐,辣椒同炸

想一次过食晒海鲜嘅鲜肉同精华,就非海鲜粥底蒸锅莫属啦😎
环境:🌕🌕🌕🌕
餐牌&价钱:🌕🌕🌕🌕🌕
食评&饱肚度:🌕🌕🌕🌕🌕
刺身
刺身

避风塘猪手
第一次食避风塘猪手🙈 大大一碟,有好多旧,猪手炸至香脆,再加上椒盐,辣椒同炸蒜一齐爆炒,集脆。香。辣于一身, 超级惹味😋
避风塘猪手

第一层:龙虾
原只龙虾切半而上,清蒸一阵后便可食用。火候控制得恰到好处,龙虾入口鲜嫩弹牙,味道鲜甜😋
龙虾
龙虾

第二层:赖尿虾
大大只赖尿虾,虾肉吾黏壳,可见真系好新鲜,味道鲜美😍
赖尿虾

第三层: 海虾&粉丝蒸蒜蓉大扇贝
虾肉入口虾鲜肉爽,而大扇贝上放左粉丝同蒜蓉,蒸后嘅扇贝厚身又实肉,仲有阵阵蒜香🥰
海虾&粉丝蒸蒜蓉大扇贝

第四层:贝壳三宝&生蚝
款款都系大大粒,蒸后每件都开口,可见非常新鲜~重点系食落完全吾会有沙❗️生蚝肉质肥美,滑溜饱满。
贝壳三宝&生蚝

第五层:鲍鱼
原只鲍鱼size都吾少,绝对吾系迷你果只👍 色泽饱和,肉嫩弹牙,鲜味十足🙆‍♀️
鲍鱼

第六层:马友
鱼肉肉质鲜嫩,入口软绵😘
马友

第七层:虫草花蒸鸡鸟冬& 四蔬
呢个虫草花蒸鸡鸟冬,真系好味到叫出黎😍 滑溜嘅乌冬尽吸降鸡同虫草花嘅精华,入味非常!底下仲有荷叶,令乌冬染上荷香,又可以锁住水份💕四蔬有粟米,芋头,南瓜同蒜蓉蒸虾米胜瓜~估吾到蒜蓉蒸虾米胜瓜系咁夹架!蒜味香浓,胜瓜柔软。
虫草花蒸鸡鸟冬& 四蔬

第八层:南瓜元贝粥
吸收哂七层海鲜嘅精华,南瓜粥质感绵密,鲜味浓郁带有淡淡南瓜香,搅匀后仲食有丝丝元贝,真系超赞呀😋
南瓜元贝粥

最后,仲附送左绿茶水晶糯米糍,冰凉入口,口感烟韧,为呢顿晚餐画完美句号🥰
绿茶水晶糯米糍

服务:🌕🌕🌕🌕🌕
店员好热情,好主动帮我地😎
回头度:🌕🌕🌕🌕🌕
性价比超高,下次会带埋屋企人黎食大餐🙈

2019-05-19
  • 刺身拼盘