2019-05-06
今日黎试呢间o系湾仔新开张嘅omakase。位置唔难揾,o系喜汇旁边嘅厦门街。上到去门口分别有一块小木牌同红色布幅写上餐厅名「鮨生贤」,设计清晰简约。入到去楼面都系行木系清新简约风格,一张长嘅Omakase台,加上五张卡位台。Omakase台每一个位都已经一早Set好,摆得好整齐,菜单同用餐布上嘅文字都系由老板亲手写落去,成件事非常有质感。今次目标十分清晰,就系食omakase。从来omakase就讲食客对师傅嘅尊重同信任,所以都唔洗谂好多,拣好一个价钱嘅餐,就交比师傅决定食咩食材!好快就已经有前菜食!有四点包括果茄、汤页、萝卜同青瓜海蜇。 第一次食果茄,原来系咁甜!经理都同我地解释得其名,就系因为食落个甜度好似水果,可想而知真系几清甜;汤页即系新鲜嘅豆腐皮。食落非常清新,有淡淡嘅豆味,加埋系冷盘,当清一清味蕾;萝卜整得好软好入味,每啖都有好多汁;青瓜海蜇同样清新爽口,做前菜一流!食完前菜,师傅好细心会切几片柚子萝卜同姜片,比我清一清味蕾。虽然话咁,都唔好忽略佢,因为柚子味都几重,好食!接下来系北海道真蚝。只蚝超大只,蚝壳大过一个男士嘅手掌,蚝肉同一部IPhoneX差不多大!食落非常鲜
好快就已经有前菜食!有四点包括果茄、汤页、萝卜同青瓜海蜇。
食完前菜,师傅好细心会切几片柚子萝卜同姜片,比我清一清味蕾。虽然话咁,都唔好忽略佢,因为柚子味都几重,好食!接下来系北海道真蚝。只蚝超大只,蚝壳大过一个男士嘅手掌,蚝肉同一部IPhoneX差不多大!食落非常鲜甜,海水味唔会太咸,好似我呢D食唔惯蚝嘅,都觉得好好食!上面嘅葱同柚子,吊起左整只蚝嘅鲜味。掂!
接下来系刺身嘅部分。首先系海螺刺身。海水味就无,换得而来就系海螺本身嘅鲜味,加埋爽口弹牙,脆卜卜非常过瘾。
下一道系深海池鱼,新鲜就当然啦~ 葱(介绍系日本最幼嘅葱)同个酸只加埋一齐,将刺身升华,鲜味中带有一点点酸,胃口即刻打开!
系食呢道菜前,师傅卖关子唔话比我地知系咩,要我地食左先讲。「来吧!我甚么都不怕!」表面稍微烧焦,食落表面有少少脆身。一咬下去,有D滑溜溜嘅液体流出来,我迅间就知道大约系咩来..师傅即刻话呢个系真鲷嘅白子。简单讲就系精子。老实讲我唔系好食得惯,师傅话呢个系季节性食材,只有春天先有,即刻大开眼界,平时无机会食嘅野,我就系道食到啦~
下一道系深海八爪鱼刺身。平时食开嘅八爪鱼就无咩味,但呢到嘅八爪鱼系用汁浸过,所以非常入味。以为会好有烟奀,但食落先发现师傅已经整到好淋,唔难咬开,所以食落都唔会好狼狈。
之后系冻食嘅鲍鱼。口感整得岩岩好,唔会太奀口,又唔会太淋。细啖细啖食,都好有鲍鱼嘅香味。随鲍鱼会有伴碟。唔好睇小佢,初头唔知可以食,经理提议下一齐食,好香嘅紫苏叶味散发整个口腔,超级香!真系有眼不识泰山。
最后一道刺身系带子海胆,再用紫菜包好。带子表面用火枪烧过,令表面微脆,加埋软淋淋嘅海胆,仲有紫菜十分香脆。带子嘅油融入海胆同紫菜,系以前未食过嘅感觉。
食完刺身,饮啖茶食块姜,就开始食寿司啦~呢到嘅寿司饭全部都系用醋同鲣鱼汁整,唔会淡而无味。第一件系莲子鲷。本身就已经非常肥美,油脂充满整个表面,所以啖啖滋味满足,鱼肉亦唔奀口,非常好!
第二件系针鱼。相对上系一款比较含罕有嘅深海鱼(就系细细个纪录片个D)。第一次食肉质比想像中淋,每一啖就记起佢鼻子上面个支好长嘅针,抓到佢D渔夫真厉害!
第三件系比较常见嘅金目雕,即系我地香港人叫嘅大眼鸡。鱼身表面呈鲜红色,呐呐令,望落去非常养眼。食落有阵阵果香味,系一浸无想过食寿司可以食到嘅味道,非常特别。
第四件系真池鱼。食落非常有口感,淡淡新鲜嘅味道,而且肉质肥美,一D都唔梅,爽口十足。好食!
第五件系黑鯥寿司。黑鯥系另一款深海鱼,因为数量稀少,所以亦系非常名贵嘅食材。入口肉质弹牙,亦都相当幼滑,味道偏浓。
第六件系小肌,唔同大小嘅鰶鱼都有唔同嘅名。小肌就系长7-10厘米嘅鰶鱼。师傅特登摆左一块姜片系小肌上面,大大提升左小肌嘅新鲜味道,咬落有咬口,都几得意。
之后就系牡丹虾啦!呢到嘅牡丹虾将头切走,就只有下半身,所以满足到我呢D懒人,可以一啖摆落口食!食落唔梅口,代表非常新鲜好食!
平时系大型连锁店嘅赤身系硬硬一块摊系寿司饭上面,但呢到嘅赤身系非常松软,颜色亦都非常深红,摆入口唔系惊,够新鲜先会系呢只色!
然后系整个omakase我最喜欢嘅大拖罗!呢份大拖罗肥美嘅级数单以文字形容都未必形容到个好味嘅程度。入口原来真系有即溶!食完层油仲会遗留系舌头上面,要一啖食得晒,都咪话唔难道,因为实在太肥太正啦!!!真系要慢慢食~
呢个搭高做嘅,系北海道马粪海胆。配饭食又系另一种风味。海胆配合鲣鱼汁,更能托出海胆个鲜味,当然仲有海水味啦~
大拖罗系最肥美,呢个就系第二啦~ 吞拿鱼蓉手卷。用火枪稍微烧烧吞拿鱼,等D油烧晒出来,再打成蓉,配埋紫菜又系第二个味道,食落无咁大内疚感~哈哈~
临近尾声,虾味噌汤冲一冲整个味蕾,成件事好足料,虾头仲可以食埋膏。好食好食!
最后甜品系红豆糯米池!上碟非常精致,一个Mochi再加埋一块枫叶,虽然唔食得,不过都睇得!红豆甜而不腻,为整个omakase划上完美句号!
成个Omakase,食左2个几钟。由前菜到甜品,都好似一件又一件艺术品,食完真系好满足~