2023-12-02 417 浏览
今日同老婆单车自驾游,由屯门出发谂住揸到去上水。行咗个零钟,有少少肚饿,经过大生围,见到有间茶楼就二话不说入咗去食lunch。呢度有分室内同室外两部份,单车可以摆喺外面,好方便,亦都见好多枱带埋毛孩嚟饮茶,pet friendly。👍坐低叫咗壸浓嘅铁观音,第一杯已经好有茶味,唔系好似有啲茶楼咁淡荗荗。睇番张点心纸,好多选择。另外有烧味同各式碟头饭,价钱都系唔贵。我叫咗韮菜饺,炸得好香脆,又够热。怀旧猪肚烧卖大大旧。跟住叫咗个㷛仔饭孖宝,北菇滑鸡饭搭灌汤饺。滑鸡饭真系好滑,不过啲饭就唔够干身,扣咗少少分。灌汤饺有只细细只嘅鲍鱼,都几肯落本。坐咗差唔多一个钟,休息完同填饱个肚又可以再揸去上水𠮶边揾嘢食。😜

2023-12-02