2024-08-21
琴日早左收工就去左朋友家探猫猫同狗仔~同佢哋玩完一轮后就食埋个晚餐先返家,朋友建议系附近THE FOREST到食,最后我哋就去左食泰菜~.惹味拼盘(小) $96 拼盘有大份细份可以选择,我哋就拣左细份,可以叫多啲唔同野食。拼盘有鸡皮卷、酸肠、鱼饼同鸡枣。每样都惹味,酸肠几特别,而我最钟意系鸡皮卷,鸡皮煎到微脆,内里鸡肉嫩滑有肉汁~.荔枝菠萝红咖哩大虾 $128由于系用左荔枝同菠萝煮嘅关系,所以呢个咖喱系会比一般咖喱甜。第一啖食会有少少酸,大虾爽弹鲜甜~除左虾外,仲有好多配料,有茄子、秋葵、菠萝、腰果同荔枝。荔枝同菠萝嘅甜味提升了咖哩既层次好特别,唔食辣既朋友都岩食.香辣蟹蒜炒面 $118呢款炒面我拣左少辣少油,用左蒜同辣椒黎炒令个炒面好香好惹味,而且面头铺满蟹肉劲满足。不过少辣对我黎讲都有啲辣,如果有微辣就更好.油酥手抓饼(3片) $52叫得咖喱当然唔少得手抓饼!手抓饼好酥脆,最重要系唔会好油腻!配埋咖喱食真系一流.班兰椰汁糕 (4件) $48椰汁糕整成玫瑰花形状,卖相精致。有淡淡既班兰同椰汁香,呢个要衬热食口感烟烟韧韧,冻左个边会有少少硬
惹味拼盘(小) $96
荔枝菠萝红咖哩大虾 $128