2024-11-28 396 浏览
好耐冇同老友出嚟食饭,星期一四人行去咗旺角周围逛,朋友提议去食麻辣火锅,我自己就麻麻哋,因为怕辣,但系老婆好钟意食辣,所以都顶硬上。睇餐牌见到有BB辣,所以要求大家陪我一齐试吓微辣嘅火锅。餐牌仲见到有田鸡同埋鸡嘅鸳鸯打孖一齐上,都几得意,一于试试。首先上个鱼生拼盘,种类都有好多,摆设吸引,而且鱼生够新鲜,价钱都唔贵。鸡煲烧到热辣辣上枱,首先食我最钟意嘅鸡肉,鸡肉味带麻辣,颜色浓郁,但系鸡肉嫩滑好Juicy,而田鸡肉就好弹牙口感特别,煲底有姜同埋蒜头,一齐夹埋食好惹味,连同麻辣混埋一齐味道非常丰富。鸡嘅份量都好多,但系俾我哋好快脆就清晒,一啲都冇得剩! 食完麻辣田鸡鸡煲店员放上汤落去做火锅底,首先上枱系火锅海鲜拼盘,真系好大盘,啲虾同埋鲍鱼仲郁嚟郁去,卖相非常吸引,跟住再嚟多一大碟免费嘅和牛拼盘,只要share比朋友就可以送一盘。成张枱都摆满晒食物,未试过食咁多唔同种类嘅食物,今次真系好满足。虾肉弹牙味甜,而蛏子就充满麻辣味,鲍鱼肉脆同麻辣火锅汤配合都食到鲍鱼鲜味,带子同埋生𧐢就灼得啱啱好,口感嫩滑鲜甜,真系够晒豪气。龙趸鱼片鱼皮厚切就胶质丰富好好味。封门柳好有肉味,有咬口脆脆哋好得意,

封门柳好有肉味,有咬口脆脆哋好得意,煲底捞剩一件又厚又碌咗好耐嘅牛柳,但系都唔会嚡口又唔韧。牛板键肉味浓,同麻酱蒜蓉一齐食好味。牛肩胛入口有牛肉味都OK㖞!和牛肉眼就烟烟韧韧入口好得意,简简单单同豉油一齐都食到牛肉鲜味。安格斯牛肉质软腍,食到牛肉同埋脂肪嘅香味,别有一番滋味。黑毛素肚吸晒啲麻辣汤汁口感脆嫰,一啲都唔觉得自己系食紧素肉。本来想继续试啲肉丸同埋蔬菜,食物放晒喺放题区任攞任食,但系个肚唔争气装唔落,只可以食多杯本港独制嘅焦糖爆谷雪糕之后就举手投降,钟意食甜品就唔好错过e杯雪糕,下次有机会再嚟食过!

餐厅细细间好橘子,属于一层过嘅食店,7:30上到去都开始人多,9:30走时仲有几枱陆续入座。装修布置简单舒适,坐足两粒半钟都可以。空调抽风足够,冇油烟味,食完鸡煲唔会成身一阵油味。摆放酱料及食物同埋饮品位置整齐清洁,放题食物refill得好快。而店员服务态度殷勤有礼貌,食物价钱属于亲民大众化嘅一类,抵食夹大件!
2024-11-25
  • 和牛拼盘