2019-03-13 2057 浏览
如果今餐要谂一个形容词,就系嫩滑!开头分别嗌咗三个𩠌,分别系:巴东牛肉、爪哇酱烧鸡、沙嗲烧鱿鱼,后来再追加一个海南鸡饭。食印尼菜,最基本一定要叫巴东牛肉,我谂印尼人煮巴东牛肉就等于广东人嘅炆牛腩一样咁基本。牛肉可以话用入口松化嚟形容,肉质煮得完全透心,完全没有半点韧,虽然唔完全肯定酱料用咗什么香料的组合,但就系非常惹味,系印尼食物嘅独有香料味道!爪哇酱烧鸡酱料嘅味道,其实同巴东牛肉嘅味道有啲相似,鸡肉同样非常嫰滑,细细力就可以将鸡肉撕开,烧烤过嘅鸡皮,喺满满嘅酱料掩盖下非常入味!到沙嗲烤鱿鱼,同样非常神奇,鱿鱼外面已经烤到好香口,但咬落里面完全又系好嫩滑,究竟系点样做到嘅呢?而今次配上一啲类似豉油再加咗佐料嘅酱汁,味道咸鲜带甜亦非常好味,食食吓竟然喺酱油里面食到有虾毛干,非常有趣,就系咸鲜味道嘅由来!最后口痕,叫多一个海南鸡饭,鸡肉同样系非常嫩滑。讲真,真系嫩滑到有啲闷,好似𩠌与𩠌之间除咗酱料味道唔同之外,口感就一模一样,所以由开头嘅惊喜,到最后有啲闷。佢哋嘅海南鸡系冇骨嘅,但最惊讶嘅地方系,连鸡翼都拆埋骨,会唔会太劲!?另外就系酸瓜,腌得酸甜好平衡,好爽口!正!碗饭亦有少少惊喜,有非
巴东牛肉

爪哇酱烧难

沙嗲烧鱿鱼

海南鸡饭

海南鸡

碗饭亦有少少惊喜,有非常香嘅班兰味,而且带少少椰香,面头再加左一啲炸葱头,清香之余又多一份惹味。酱汁方面除咗姜蓉之外,另一碟甜豉油亦好似刚才用嚟点鱿鱼𠮶啲酱汁一样,配搭鸡肉亦好夹!
Sangria

最后顺带一提,最唔抵就系叫咗两杯Sangria,因为附送四大粒正方形冰,所以计返转头,扣埋糖水,酒嘅份量非常少,好彩系欢乐时光有特价,咁就算啦!论味道来讲,白酒好过红酒,因为佢选用嘅白酒带有非常清新嘅花香味,相对红酒好饮好多。

环境方面,灯光非常柔和,地方宽阔,人唔算多,倾计只需要细细声就可以,非常舒服!临走先知,原来系米之莲推介,但系,啲嘢虽然好食,但又未觉得真系咁米之莲㖞。不过,服务就真系非常好,非常殷勤,个个印尼姐姐都超有礼貌,超有笑容,在香港嘅食肆当中,实在难得一见!
2019-03-13
巴东牛肉