2017-06-17 145 浏览
好朋友邀请我一齐试新野,千贺系新放题,主打矶烧海鲜,比一般放题贵少少,食多样野,系近年放题嘅趋势。千贺喺元朗食街西菁街嘅一角,人流无咁多,但平日都好full!门口简单显眼,大大个招牌,对面马路都望得一清二楚。门外摆放易拉架同gimmick之一-apple cider任饮嘅广告牌千贺嘅食物款式都好多,每一类都有几款,可以食多几类,当然啦,留肚食矶烧海鲜先系重点一入座,侍应已经话会安排上海鲜拼盘台面上已经放左个炉同烧烤工具-剪、钳同食蟹盖用嘅双头羮叉。落单拣野食前先参观下自助部分-饮品(有各类罐装汽水饮品,仲有几款啤酒)、沙律前菜(菜沙律、中华沙律、辣味螺肉同八爪鱼)、甜品(好多款雪条雪糕同甜品。海鲜拼盘先上台...好。大。盘!两人份量有4只手掌咁长嘅虾、2蚝、2黄金玤、2鲍鱼、2扇贝海鲜烧法可以参照柯打纸上写嘅步骤,加上枱上嘅调味料(酱油、七味粉、盐、煮酒),非常贴心推介烧虾同蟹盖(甲罗烧),虾肉弹牙啖啖肉、蟹盖里面蟹膏捞埋鹌鹑蛋烧,鲜!接住落黎就系刺身,都几新鲜,尤其系油甘鱼同甜虾烧物、天妇罗、煮物一应俱全,最好玩系蟹膏海胆粥,比煲水、饭、蟹膏、海胆同葱,食客自己玩煲粥仔成品好绵好鲜甜

一入座,侍应已经话会安排上海鲜拼盘
台面上已经放左个炉同烧烤工具-剪、钳同食蟹盖用嘅双头羮叉。

接住落黎就系刺身,都几新鲜,尤其系油甘鱼同甜虾

成品好绵好鲜甜又有一粒粒海胆,唔落盐都好食!
蟹黄海胆粥

最后食甜品雪糕,甜品偏甜味道一般,反而独立包装嘅雪糕球就好吸睛,感觉比较卫生,而且味道仲好好,有绿茶味、唔涩、唔太甜、滑

呢餐好满足!
总结:一次满足吃货嘅几个欲望-海鲜、烧烤、刺身、煮粥仔
价钱合理,不过海鲜方面系雪藏货,如果加多少少可以改做新鲜货就更好喇!
2017-06-05
$294.5 (晚餐)
蟹黄海胆粥