2023-01-31
鸟匠 (中环)📍中环云咸街79号夏利里拉行地下地层🍡日式串烧非常普遍,会采用备长碳而且由🎏👨🍳日本师傅主理,又配合高格调嘅日系装潢🎩,选择真系唔多,呢种气派式享受,就算俾你揾到,都未必可以book到🤭 📌乌匠位于中环云咸街,即大馆附近,受欢迎嘅餐厅自然一位难求!当日眼见好多walkin 客都未能安排入座,因为全晚都full booking。想食好野就要预早做准备啦!🤍👩❤️👨我地坐吧枱有幸可以清楚观赏到日本师傅功架!因为店内采用咗备长碳,所以慢工出细货!虽然每份串烧等候时间比一般长,但一放入口就知道系值得嘅!-🍽️总共order咗16款串烧 ,由于鸟匠主打鸡肉🐣,所以稀有部位都特别多选择!但当然都要视乎当日供应量,咁啱我哋𠮶日稀有部位只有一款 (Chicken Oyster)可以拣。❀🅒🅗🅘🅒🅚🅔🅝❀▫️鸡翼已经去咗骨嘅鸡翼,啖啖肉,外脆内软,肉汁非常澎湃!▫️鸡颈鸡颈肉肉质比较爽弹,而且又多汁!▫️鸡髀鸡味浓郁,肉质柔嫩!-▫️鸡生蚝 (稀有部位)属于鸡大腿附近嘅两块圆形小黑肉,鸡生蚝软嫩又多汁!▫️鸡胸软骨软骨成长条状,一层软骨一层肉互相分隔,软骨烧得通透,咬落好爽口!▫️鸡肉棒由免治鸡肉,
📍中环云咸街79号夏利里拉行地下地层
❀🅒🅗🅘🅒🅚🅔🅝❀
▫️鸡翼
已经去咗骨嘅鸡翼,啖啖肉,外脆内软,肉汁非常澎湃!
▫️鸡颈
鸡颈肉肉质比较爽弹,而且又多汁!
▫️鸡髀
鸡味浓郁,肉质柔嫩!
▫️鸡生蚝 (稀有部位)
属于鸡大腿附近嘅两块圆形小黑肉,鸡生蚝软嫩又多汁!
▫️鸡胸软骨
▫️鸡肉棒
由免治鸡肉,加鸡软骨而成,基本上食日式串烧必叫!选料上乘嘅原因,令到鸡肉棒更出色!
❀🅟🅞🅡🅚❀
▫️厚切烟肉
Pancetta 本来就系优质烟肉!厚切Pancetta烧到非常香脆,而且肥瘦均匀,烟肉味非常之香浓!
▫️猪肉芝士卷
都系用咗Pancetta, 今次系薄切,再配上芝士,呢个配搭非常惹味!
▫️猪腩肉
香脆得来,味道浓郁,脂肪层次分明,而且肥瘦适中!
❀🅕🅘🅢🅗❀
▫️三文鱼腩
油脂非常之丰富!
❀🅞🅣🅗🅔🅡🅢❀
▫️扬豆腐
炸过嘅豆腐配上姜同葱,清新无油腻感!
▫️饭团
师傅用咗特别酱汁调味,饭团烧得焦香!第一次食烧饭团,冇谂过一件冇馅料嘅饭团都可以做得咁出神入化!
▫️出汁卷玉子串
向来都唔多钟意玉子烧,因为一般都非常甜。但呢个玉子串甜度比较低,而且蛋汁浓郁!非常出色!
▫️Eringi Mushroom
菇味香浓!
▫️芦笋
用咗比较幼嫩嘅芦笋,完全冇根!
▫️鹌鹑蛋
出奇地鹌鹑蛋里面仲系流心!
❀🅞🅥🅔🅡🅐🅛🅛❀
餐厅装潢同气派已经加咗好多分,再加上可以欣赏到师傅嘅手势,令到成件事更有价值!餐厅用料上乘,师傅技术了得,运用调味料巧妙地作出不同配搭,绝对系食过咁多间日式串烧最出色嘅一间!💓