2016-07-21 5020 浏览
朕一向都钟意寻找好食既小店,由其系同一班遮民去食饭,朕就最爱食啲锅气小炒,饮个啤酒,大排档系朕既首选!而今次朕就打听到深水埗有间几十年老字号大排档-爱文生,就算系闲日都人山人海,人流骆驿不绝,于是朕就同几个遮民去试下!朕行到附近己经见到好多人,佢地唔止一个铺位,遮民行埋去问店小二有无位,店小二就叫左我地过隔离铺,有张四人枱刚好结帐,咁朕就紧系坐低睇下食咩啦!一黎朕就叫啲香口野做下佐酒小食先,就要个椒盐炸鲜鱿同埋烧乳鸽。椒盐炸鲜鱿新鲜热辣上枱,鲜鱿上面扑上薄薄一层生粉,仲有淮盐,炸到金黄色,再喺上面加上椒丝同埋葱花,鲜鱿食落弹牙香口,外层薄脆,酥化而不油腻。非常惹味,佐酒佳品。红烧乳鸽,脆皮香口,肉厚而嫩,肉质鲜美,用手撕来吃,一边啤酒吹水,人生一乐也。黑椒咸猪手,差不多枱枱客都有叫,呢个又系佐酒好选择,朕当然唔会错过啦,黑椒咸猪手上枱时,块铁板热到啫啫声,只猪手大过朕既拳头,切开个阵时己经感觉到猪皮既烟靭,肉身亦都好腍,食落猪手非常惹味,黑椒汁好香,剩系个猪手,己经够朕一行人每人叫多一支大啤!真系好邪恶!!!大杯酒大块酒之后,就紧系要食番啲菜平衡下啦,呢个什箘菇扒时蔬,清清地,份量都好
椒盐炸鲜鱿
红烧乳鸽
黑椒咸猪手
大杯酒大块酒之后,就紧系要食番啲菜平衡下啦,呢个什箘菇扒时蔬,清清地,份量都好足!
什箘菇扒时蔬
今晚朕尽情感受到大排档既乐趣-啤酒,粗口!!!
-----完-----
2016-05-31