2010-05-30 22 浏览
may 28, 10,3人来晚饭,叫咗 : 1) 面包篮 (免费)-要赶埋点工事先嚟得,所以迟咗些少-幸好有这兜面包比食友们咬住先-有4款包,相以外的就喺grissini-喜欢grinssini多d,虽然喺都咸咸哋,但就有明显芝士味-而食友就钟意个pesto酱,佢嘅特别之处在于+咗capers,olive oil同醋1齐捞埋,所以会酸味抢咗pesto嘅清淡味道-相对地,个酱就比面包有个性 2) sauteed australian blue mussels (hk$178)-它的青口并非大种,个子比较小,但也是涨卜卜,肥美货色-单食青口,好够味,见到汤底+咗蒜片,番茜等,肉质嫩滑,绝对无渣,又鲜,是有质素的青口-所以食友们都好欣赏-只喺个汤底咸咗d-伴在2旁嘅法包也甚有质素,又热,好松,虽唔喺涂到成块包有好多牛油,所以唔油腻,但牛油香亦不俗 3) 36 months aged parma ham (hk$188) -哈蜜瓜清甜,称职-我哋嘅著眼点都喺parma ham身上-个dish仲有刨了少少parmesan cheese,+埋honey truffle做成嘅sauce-整理好,每样
may 28, 10,3人来晚饭,叫咗 :

1) 面包篮 (免费)
-要赶埋点工事先嚟得,所以迟咗些少
-幸好有这兜面包比食友们咬住先
-有4款包,相以外的就喺grissini
-相对地,个酱就比面包有个性

-它的青口并非大种,个子比较小,但也是涨卜卜,肥美货色
-所以食友们都好欣赏
-只喺个汤底咸咗d

-哈蜜瓜清甜,称职
-我哋嘅著眼点都喺parma ham身上
-整理好,每样都有d1齐食,味道上比个火腿抢晒,每片切得好薄,质地好柔软,而个咸香温醇,肉味好浓,after taste亦持久,好有吸引力
-果然不愧signature dish

4) pinot grigio gls x 2 (@hk$98)
-品酒并非我嘅强项
-要求fruity,侍应就来介绍咗呢个意大利嘅白酒

5) gavi gls (hk$98)
-食友另外叫咗1杯意大利白酒

6) wagyu beef cheek ravioli - 大 (hk$258)
-餐厅另1signature dish
-共5只,个皮全是自家制,带点弹性
-中间嘅馅全是beef cheek泥,但食友食到仲喺1丝丝
-而个sauce就用上truffle同foie gras,个汁好浓味,而个香气亦很独特,经食友1提,我先喺舌根食到禽"so"味
-食友最欣赏喺个牛面颊好腍嘅处理,因为牛面颊好易煮"鞋"晒
-我哋影晒相之后,侍应帮忙连同下面碟龙虾意粉拿入去厨房分菜,因为3个人嘅关系,我只分到1粒...........但就配咗下1味龙虾意粉里只钳

7) boston lobster tagliolini (hk$338)
-本来呢碟喺跟spaghetti的,不过我就改咗做tagliolini,2者都喺homemade pasta
-只龙虾连壳已好抢镜
-个homemade嘅tagliolini明显黏住带"杰"身嘅汁,没有多余嘅汁会喺碟底见到,足以证明个汁够浓缩,i like it
-个意粉唔喺al dente,但未至于叫好腍,不过就忍忍有种韧性
-最精彩莫过于个sauce,有好强烈嘅鲜味
-正如上面提到,侍应分比我𠮶碟就喺原只虾钳,啖啖肉,肉质结实,带有少少嘅鲜味,还是个sauce嘅虾味多好多,所以个sauce都应该用上不少虾+龙虾壳去淆出嚟
-非常好味

8) tuscany seafood soup (hk$138)
-当食完主菜之后,大家个肚仲有小小位,就谂吓仲可以试d咩signature dish
-当然无可能再叫个主菜啦,所以怪怪的,我哋呢个时候,背道而驰,叫番个汤嚟饮吓,hahaha
-是用上名牌lc煲上,未开盖已闻到鲜味
-里面有鱼件,大虾肉,连壳蚬
-不过入口就无嗅到的咁鲜,食友觉得个汤底要+番多d虾壳去淆,咁个味觉上会增+实在嘅鲜味
-只大虾又爽又鲜呀~~~~
-其实佢味道唔错,不过无以上头盘/主菜咁impress啫

9) tiramisu (hk$108)
-去到甜品呢round,先叫住个tiramisu嚟食吓先
-餐牌上写明有piemonte chestnut同amaretto
-mascarpone cheese嘅份量最多,也好creamy,侍应特意来介绍里面有+到栗子在内
-lady fingers是湿湿的,食友食到有酒味
-不过我自己觉得太轻手了

10) dessert plate x 3 (免费)
-其实我哋已经计划好,食完tiramisu之后,再叫个gelato同sorbert
-无谂过侍应送来2碟甜品plate请我哋食,食友随即要求多1碟,好让我哋每人1碟,唔洗分,侍应都好慷慨,即时话会叫厨房安排多1碟
-先食雪糕,2个都应该喺奶味同peach味sorbert,都不错的
-之后就食杯creme brulee嘅物体,面喺好薄嘅burnt sugar,里面喺咖啡味的,喺温纯嘅味道,质地喺超级creamy,好butter,我会形容似"杰"身d嘅沙律酱,所以滑溜度不用怀疑
-好高兴有呢个sweet surprise,我哋3个都feel到餐厅嘅心意因呢个甜品plate1d都唔求奇,仲比2球sorbet你,呢个卖相同portion绝对可以成为menu上1道甜品拎出嚟收个正常价

* signature dishes全部交到功课,个服务同侍应对菜色嘅解释亦好详尽同专业.........侍应见我哋3个喺度每碟都劲影1餐,所以就算喺会帮我哋分嘅菜色,都会先端出嚟比我哋影够先收番入厨房分菜

* 同食友吹吹水,有交流,气氛也很好...........所以喺很impressive的1餐...........我哋已锁定下个target restaurant了...........
2010-05-28