2021-11-08
屋企人生日想食中菜,见OpenRice很多好评就订枱了,订枱𠮶时职员有叫我上网睇吓菜单,因为有啲𩠌系要预订,职员话菜单最后几页特别菜式先要预订,之后问问下先发现原来仲有其他菜式可能都要预订,但菜单有冇写清楚,其实真系有啲混乱Anyway, 预订左焗鱼肠,烟熏鸡,黄鱼面同寿桃去到坐低咗加咗几个𩠌,等咗差不多半个钟先上第一道菜老人家同小朋友都已经好肚饿香酥扣肉卷2件 $80见到$80 两条春卷我个心真系凉左半截每条份量真系同平时饮茶𠮶啲春卷咁上下大细$40一条真系好贵里面只系好普通嘅肉碎肚饿到连相都唔记得影苔条九肚鱼 $128好香口,好味只系有啲贵留家叉烧 $188正正常常姜葱焗广岛蚝 $168正正常常虾子柚皮 $168唔错凤凰焗鱼肠食食吓有个阿姐行埋嚟,话鱼肠焗㶶咗,所以冇咗,叫我哋叫过第二啲嘢,放低本menu 就走左一啲歉意都冇,真系好厉害👍🏻雪菜野生黄鱼面 $80@呢个系全餐最好食嘅,鱼汤好香浓头菜陈皮蒸金钱𦟌 $188食得出有陈皮味,但调味过咸清炒榄仁河虾仁$248呢道菜真系好奇怪,清炒河虾仁明明应该系爽口弹牙的,但佢啲虾仁系完全冇口感可言,虾肉未至于霉,但咬落去好似咬粉团咁,完全
Anyway, 预订左焗鱼肠,烟熏鸡,黄鱼面同寿桃
香酥扣肉卷2件 $80
正正常常
虾子柚皮 $168
唔错
凤凰焗鱼肠
一啲歉意都冇,真系好厉害👍🏻
雪菜野生黄鱼面 $80@
呢个系全餐最好食嘅,鱼汤好香浓
头菜陈皮蒸金钱𦟌 $188
食得出有陈皮味,但调味过咸
清炒榄仁河虾仁$248
呢道菜真系好奇怪,清炒河虾仁明明应该系爽口弹牙的,但佢啲虾仁系完全冇口感可言,虾肉未至于霉,但咬落去好似咬粉团咁,完全冇弹性,究竟我食咗啲乜?
留家烟熏鸡 $208(半只)
有烟熏味,但真系唔系大家食评讲到咁好食
其实仲叫咗个炒饭,等咗好耐都未嚟,仲谂紧其实等待系咪呢度嘅特色
原来系漏单厨房,唔系,系厨房漏单
我今次真系唔等啦
寿桃 $12@
订咗嘅时候订咗六个但张单入左四个,好彩望到即刻叫职员改,意头野点解搞到咁?
总括而言,overall experience 真系几差
食物水准非常一般,有伏有唔伏,份量细,性价比低
服务麻麻,预订咗嘅食物都有问题,其实我都唔知系真系㶶咗,定俾咗隔离枱食,系失望嘅
翻兜指数:1/5
📍 留家厨房 (湾仔)
湾仔轩尼诗道314-324号 W Square 5楼