2024-09-08
香港人喜欢食海鲜,我都唔例外!今次去咗 ~小渔港 食蒸海鲜,当日座无虚席,好彩有订位!其实八、九点钟都仲系坐满人的!餐厅墙身挂住几幅昔日渔港风貌的巨型画作,好有渔港风味啊!是日厨师智选套餐星期一至四免加一免茶芥 $318/位,抵食超值,套餐包括~刺身拼盘、八款时令海鲜、四款时蔬和一款主食!刺身拼盘~三文鱼、油甘鱼、带子、北寄贝、希灵鱼,都算厚身份量唔少😊再点一个小食,椒盐白饭鱼,食住等海鲜,白饭鱼炸得香脆嘅!全程都有职员帮忙蒸煮,唔洗自己动手只系食就可以😆佢会顺序将海鲜放上蒸架,时间到⌛️会揭盖提示我们先食那一样先!第一轮海鲜有:鲍鱼、鲜虾、粉丝蒸扇贝、鱼第二轮有生蚝、花甲、蚬海鲜全部都好新鲜,嚿鱼好好味超鲜,蒸嘅时间都恰到好处刚刚熟,又鲜又嫩,点少少豉油已经非常好味!第三轮有膏蟹多肉有膏大大只,自己去街市买都唔平,非常鲜味,连蟹钳蟹脚都长满肉肉!主食有虫草花蒸鸡伴乌冬,鸡件同乌冬都蒸得很滑,仲有多款蔬菜伴碟,南瓜、粟米、芋头和虾米丝瓜,蔬菜同乌冬吸收了鸡汁好味 😋一开始时先在锅中加入粥、猪骨和小干贝,然后盖上蒸𩠌用的滤网,上面再放海鲜,每次蒸海鲜的汁液精华流落锅中,最后粥吸收了所有鲜味
是日厨师智选套餐
再点一个小食,椒盐白饭鱼,食住等海鲜,白饭鱼炸得香脆嘅!
第一轮海鲜有:鲍鱼、鲜虾、粉丝蒸扇贝、鱼
第二轮有生蚝、花甲、蚬
第三轮有膏蟹
一开始时先在锅中加入粥、猪骨和小干贝,然后盖上蒸𩠌用的滤网,上面再放海鲜,每次蒸海鲜的汁液精华流落锅中,最后粥吸收了所有鲜味,我饱到想呕都要尽力食咗两大碗😬