2024-04-06
内地最近有一间饼店非常出名,好多香港人慕名而去。我自己本身都好钟意食面包,但系要走到咁远去食一个包,我又想训下觉。其实系香港都有好出色嘅面包店。呢间饼店,我日日经过火车站都大排长龙,今日放假就的起心肝,去试下佢。既然排左咁耐队,一系唔买,一买就试晒佢啲好野! 🍖佢主打既麻糬QQ球,有劲多口味,排队既人一到落单已经一伦咀讲哂佢地要既口味,一睇就知经常帮衬。咁多常客,难怪门庭若市。事实上我买左六款,真系好味,外面烟烟韧韧,入面系比较软既麻糬,层次分明。而我最中意就系朱古力豆豆个款,因为朱古力外面仲有好多脆豆,变成左再夹杂多一层嘅脆脆口感。而且颜色亦都非常鲜艳。 🍖西饼同包类同样出色,我要左两个雪梅娘,图碌碌,胀卜卜,白里透红,系草莓味,透绿就系开心果,入面有忌廉同埋海绵蛋糕底,清新轻型。另外要既开心果芝士蛋糕,就相对厚实浓郁,开心果味特别出众。仲有抹茶红豆麻薯波波,佢外皮系比较似面包,红豆同麻薯馅,配合面包柔软嘅质地,又有另一番好味。仲有芝士蜂蜜蛋糕,芝士同蜂蜜完全无违和感,轻型嘅底层蛋糕,又唔会显得芝士好漏。包类来讲我最钟意喺拉丝芝士菠萝包,佢里面嘅芝士流心,真系好足料,好浓厚。 🍖曲奇
🍖曲奇类就超colorful,麻薯曲奇饼,饼皮系用湿润种类,又系配合麻薯,中间拉开,好似藕断丝连,好食又好玩。合装曲奇就系我地食开比较脆身个种,但系因为颜色同种类太丰富,搞到样样都想试,相比起传统嘅牛油曲奇,无论外型点都好,味道都系差唔多,好快会食厌。
哩度仲有好好嘅饮品,我买左奶茶同豆浆,两样都好滑好够味。最后就系我地冇买既产品,蛋卷同蛋糕,系我下次一定会返嚟买既嘢。尤其系d蛋糕,啲动物造型,小朋友见到一定开心到颠,一定要买俾佢地做生日蛋糕。