放假要留港🇭🇰消费🛍️,香港人最爱又平又正嘅冰室,大件夹抵食,够晒饱肚,一餐够饱全日。今次去SOGO行完甘多层楼之后,真系又攰又饿,于是就拣左就近冰室食🤤📌招牌黑椒牛柳配黑椒汁配中汤🐮热辣辣嘅铁板,牛柳大大旧,叫左七成熟,见到牛柳表面微微焦香,色泽好吸引。牛味浓郁多汁,肉质好弹牙。仲有原只焗薯🥔,入口即融,捞埋佢个酱更好味,感觉健康d。中汤系大白菜🥬,感觉冇味精,用足料去煲😋📌海鲜汤龙趸泡饭🐟🍲🍚大大碗汤同饭,泡到最后先食,d饭依然粒粒分明,龙趸依然鲜味十足,唔会腥,味道丰富,饱肚感十足📌芝士炒蛋鱼柳包伴薯条🧀🥚🐟🍟超大个鱼柳包,个口大啖大啖甘咬就是任性。一大堆溶左嘅芝士系滑溜嘅炒蛋上面真系冇得输。鱼柳外面好脆,里面鱼质嫩滑,同好大块。伴随大量薯条沾大量茄汁系皇道♥️📌芝士流心西多士🧀🧇超极度邪恶嘅流心芝士,一切开d溶左嘅芝士慢慢流出,睇到真系觉得好幸福。面包外脆内软,炸到黄金色泽令食欲大增,推荐🤩📌咸柠七喜🍋🥤酸甜味清凉开胃📌冻柠茶🍋🍵红茶底茶香且浓,配新鲜柠檬📍龙城冰室铜锣湾谢斐道500号维安商业大厦地舖@cafedhongkong#龙城冰室#龙城#铜锣湾#冰室#性价比高#大件夹抵食#

📌招牌黑椒牛柳配黑椒汁配中汤🐮

📌海鲜汤龙趸泡饭🐟🍲🍚

📌芝士炒蛋鱼柳包伴薯条🧀🥚🐟🍟

📌芝士流心西多士🧀🧇

📌咸柠七喜🍋🥤
酸甜味清凉开胃

📌冻柠茶🍋🍵
红茶底茶香且浓,配新鲜柠檬

📍龙城冰室
铜锣湾谢斐道500号维安商业大厦地舖

@cafedhongkong

#龙城冰室#龙城#铜锣湾#冰室#性价比高#大件夹抵食#茶餐厅#香港冰室 #冰室美食 #香港冰室排名 #茶餐厅 #港味餐厅 #港式奶茶 #香港必食#香港美食 #香港酸菜鱼 #茶餐厅关注组 #常餐 #常餐关注组 #香港常餐 #沙爹牛肉面 #香港旅游 #香港探店 #港式复古