2019-08-09
约左个朋友食饭, 带我苏豪区食尼泊尔菜Woooo… 第一次食尼泊尔菜,好期待 餐厅细细,装潢充满异国风情…. 友人点了尼泊尔莫斯坦啤酒,莫斯坦处于海拔2500米以上,而啤酒系用珠穆朗玛峰泉水酿制,入口非常清新而且有阵阵麦芽味。 而我就点了老板推介 - 芒果乳酪,好清新好好饮! 前菜是薄脆片,每张台都会有,上面有红萝卜,洋葱碎,仲有只特色尼泊尔酱,。食落脆片咸咸的而带一点辣辣。 铁板烤肉卷肉卷外面好香脆,但内里好juicy,食落充满香料,真心推介! 起司南饼系一种发酵面饼,亦系尼泊尔主食之一。烤得松软弹牙,表面了起司,但芝士味道好浓烈。一般香港人未必咁容易接受到呢!~ 香草饭香草饭用尼泊尔传统铜制器皿装住,饭的口感有别于平时食开米饭,似印度米咁,系长条型嘅!口感比较 身,而且无咁饱滞。加上餐厅系用8种香料去煮的,所以食落充满香料嘅香气送咖哩一流 Khasi kathmandu咖哩食落带少少甜味而且唔会好辣,羊肉烹调刚好而且好嫩滑唔鞋口
Woooo… 第一次食尼泊尔菜,好期待
餐厅细细,装潢充满异国风情….
而我就点了老板推介 - 芒果乳酪,好清新好好饮!
食落脆片咸咸的而带一点辣辣。
铁板烤肉卷
起司南饼